Niške vesti

Servis Niš 2.0

nis-2-0NIŠ 2.0 je projekat sa kojim je E-Tvrdjava organizacija konkurisala na ovogodišnjem community boost_r konkursu – IZAZOVI.

Community boost_r inspiriše, omogućava i promoviše/zagovara upotrebu tehnologije u okviru građanskih inicijativa zagovaranja odgovornosti u regionu Zapadnog Balkana.

Izazovi su kampanja i takmičenje koje se sprovodi u okviru community boost_r portala. Traže se najbolje ideje za web ili mobilne aplikacije za društvene projekte u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu.

Sedam finalista po zemlji će biti u timu sa programerima koji će razviti funkcionalnu specifikaciju na osnovu koje će projekat biti razvijen na Code sprints tokom maja. Tokom 48 sata Code Sprinta, pobednički sajtovi i/ili aplikacije će biti izrađeni i pripremljeni za lansiranje krajem juna. Na završnom događaju, od ukupno 27 projekata biće izabrano najboljih 9 (po tri iz svake zemlje) koji će dopiti finansijski grant i tehničku i infrastrukturnu podršku za što uspešnije startovanje projekta.

Pored zasluženog publiciteta i neprocenjive podrške zajednice, svaki od tri pobednika po zemlji će dobiti grant u iznosu od 5,000$ za dalje razvijanje projekta.

NIŠ 2.0 servis – I JA SE PITAM pokušaće da omogući bolju komunikaciju nosioca javne vlasti sa građanima pojedinačno, jer Vlast ne sarađuje sa građanima sve dok je građani na to ne nateraju i velika je zabluda da će javni funkcioneri rešavati probleme građana samo zato što je problem identifikovan i iznet u javnost. Još manja verovatnoća je da će odgovorni iz vlasti za načinjen problem odgovarati.

Građani na lokalnim izborima biraju političke partije a ne ljude. Ta činjenica sprečava građane da misle da nešto mogu da menjaju nakon izbora.

Servis NIŠ 2.0 uz pomoć prijave građana vrši pritisak na javnu upravu da rešavaju konkretne probleme. Automatski slanjem mailova sa prijavama na više adresa odgovornima i to sve u lancu odgovornosti od službenika, preko njihovih šefova, načelnika uprava do gradonačelnika.

nis-2-01

Servis daje rok nadležnima da odgovore na prijavu i ako je ne reše u određenom roku servis će automatski zatražiti od svih registrovanih građana na servisu da on line prticijom zatraže odgovornost nadležnih. Peticija se po automatizmu šalje gradskom veću ili gradskom parlamentu da na narednim sednicama razmatraju odgovornost nadležnih. Ista prijava biće poslata medijima i centrali stranke odgovornog. Pritisak se vrši i putem društvenih mreža.

Projekat se nalazi na ovom linku a glasanje je do petka 17. maja u ponoć.

Pročitajte i...