Magazin

3 najvažnija koraka za efikasnu dijetu

“Čovek je ono što jede”, glasi fraza koja opisuje važnost jednog od glavnih faktora ljudskog zdravlja i vitalnosti, a to je hrana.

Dijeta u kontekstu načina ishrane je logičan korak u trenutku kada odlučite da posvetite vreme svom zdravlju, bilo da želite da smršate ili da se ugojite. Pre svega treba naglasiti da nije svaka dijeta za svaku osobu, što je jedan od glavnih razloga zašto je većina dijeta koje ste pronašli na internetu imala malo ili nimalo učinka.

Ukoliko ste u mogućnosti, agažujte nutricionistu koji će pomoću uzorka vaše krvi odrediti precizan i detaljan plan ishrane stvoren isključivo za vaš organizam. Sve što vam preostaje nakon toga je da se pridržavate pravila ishrane i rezultati će postati vidljivi sami od sebe.

Ako ste, pak, sami svoj nutricionista veoma je bitno u samom početku napraviti adekvatan plan i program kako bi ste sebi uštedeli vreme i energiju, jer se motivacija veoma lako gubi ukoliko rezultati ne postanu vidljivi u očekivanom periodu.

U nastavku teksta predstavićemo 3 najvažnija koraka koja se mogu primeniti na svaku vrstu dijete, bez obzira na cilj.

#1 Ishrana u kombinaciji sa suplementima

Dijeta zajedno sa treningom je dobitna kombinacija za svakoga ko želi da vidi promenu na sebi. Međutim, statistički čitav proces tranformacije zavisi od ishrane u procentu od čak 80%, dok trening čini svega 20% našeg angažovanja stoga ne čudi da je ishrana najvažniji faktor svake transformacije.

Definicija kaže da je dijeta način ishrane, ponekad i života. Dakle, dijetu ne koriste samo osobe koje žele da smršaju, već i one koje teže ka tome da se ugoje. Shodno tome, vašim dnevnim obrocima dovešćete unos namirnica u deficit kalorija, odnosno suficit.

Postoje razni internet alati koji vam pružaju poprilično tačne informacije o svakom gramu obroka koje ste uneli, pa ćete tako moći i da pratite stanje vašeg kalorijskog unosa od obroka do obroka, pa čak i nedeljnu i mesečnu statistiku.

Kada regulištete vašu ishranu krucijalno je da je se pridržavate. Postoje dani kada to prosto neće biti moguće, ukoliko imate na primer venčanje ili sličan događaj, u tom slučaju ne bojte se da prekršite dijetu taj jedan dan. To posmatrajte kao korak unazad, ali ako ste pre toga napravili nekoliko koraka napred i dalje ste na dobrom putu.

Vašu ishranu možete podržati suplementima. Važno je napomenuti da suplementi nisu zamena za ishranu, nego dopuna već uređenoj prehrani. Tek tada tablete za mršavljenje su korisne kao sredstvo u borbi protiv viška kilograma, ili gejner i proteinski šejkovi za izgradnju veće mišićne mase.

#2 Trening kao hrana za mišiće i mozak

Kao što smo već pomenuli, 20% procesa fizičke transformacije čini trening. Iako možda na prvi pogled ne deluje kao veliki broj, cifra je daleko od zanemarljive. Benefiti treninga su nemerljivi, od onih fizičkih pa sve do psihičkih.

Navešćemo samo neke od njih – osobe koje treniraju imaju više energije u toku dana, bolje regulisan šećer u krvi, smanjen krvni pritisak, jači imunitet, lepše raspoloženje, estetski bolje izgledaju, imaju više samopouzdanja i spremniji su da se nose sa stresnim situacijama.

U kontekstu vođenja efikasne dijete, fizička aktivnost umnogome pomaže regulaciji kalorijskog unosa. Ako želite da smršate, više ćete sagorevati kalorije što će vam pomoći da ih više potrošite nego što ih unesete na dnevnom nivou, a u suprotnom, kada želite povećati mišićnu masu, teretana je za taj cilj prava adresa.

#3 Slatkiše ostavite u prošlosti

Verovatno postoji mizerno mali broj osoba na svetu koji ne voli slatkiše, zato nije čudno što je slatko jedan od glavnih poroka zbog kojeg zdravlje ogromnog broja ljudi bude ozbiljno narušeno svake godine.

Treba napraviti paralelu između prirodnog šećera koga ima u voću, povrću ili mleku, i industrijskog šećera koji je fabrički proizveden i distrubira se u ogromnim količina za gotovo svaki proizvod koji možemo pronaći na policama marketa.

Bilo da želite da budete zdraviji, smršate ili dodate mišićnu masu, slatkiši su veoma štetni za vas. U većini slučajeva industrijski šećer stvara zavisnost koja, kao i svaka druga zavisnost, negativno utiče na naš život pa će tako i svaki korak naše mukotrpne dijete “pasti u vodu” ako ga se ne oslobodimo.

Uz kvalitetnu ishranu prilagođenu vama, trening i suplementaciju, vaš cilj iza cilja dijete koju vodite će biti dostižniji nego što to možda isprva pomislite. Jednako važna stavka koju smo izostavili sa spiska jer se apsolutno podrazumeva je da ne odustajete.

Samo kontinuiranim napretkom može se doći do očekivanih rezultata, a fizičko i mentalno zdravlje kao i samopouzdanje će znatno pomoći napretku na svim životnim poljima.

Pročitajte i...