Ovo niste znali

3 Najpopularnije dijete na našim prostorima

Popularne dijete

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti trenutno 3 najpopularnije dijete na našim prostorima i saznaćete pojedinosti o svakoj od njih.

Hrono dijeta

Hrono dijeta je svakako jedna od najpoznatijih dijeta na našim prostorima, ali i širom sveta. Pre svega, treba reći da hrono dijeta nije obična dijeta, već da je to način ishrane i način života. Ova dijeta ima jedno osnovno pravilo, a to je da se određeni tip namirnica jede u određeno vreme. Zapravo, u našem organizmu se u toku dana luče različiti enzimi, pa u skladu sa njima treba konzumirati određenu hranu koja će moći da bude svarena. To znači da u hrono dijeti vi možete zapravo da jedete skoro sve, ali morate voditi računa o vremenskom intervalu u kojem jedete proteine, minerale, masti ili ugljene hidrate. Veoma je važno da pravilno kombinujete namirnice, kako bi vam se ubrzao metabolizam i kako biste izgubili suvišne kilograme.

Zatim, obroke treba jesti u razmaku od oko 4 do 6 sati i treba imati tri glavna obroka u toku dana, odnosno doručak, ručak i večeru. Pritom je važno da doručak bude najhranljiviji i najobimniji i ni u kom slučaju ne smete konzumirati šećer za doručak. To znači da su med i voće zabranjeni kao jutarnji obrok. Voće, kao i ostale namirnice bogate šećerom mogu se jesti samo u vidu užine u popodnevnim časovima. Hleb i testenine, kao i skrobno povrće su dozvoljeni samo do 15 h, a ugljeni hidrati i proteini se mogu kombinovati samo za doručak.

Dijeta

Foto: Love and Primal

Gazirana pića su strogo zabranjena u toku hrono dijete, a od alkohola je dozvoljeno samo crno vino. Od tečnosti su dozvoljeni biljni čajevi i voda u neograničenim količinama.

Važno je napomenuti da na samom početku hrono dijete postoji restriktivni period kojeg se pridržavaju svi oni koji žele da smršaju. Ovaj period traje oko mesec dana i podrazumeva to da se nikakve užine ne smeju konzumirati u toku restrikcije. Takođe, potrebno je izbaciti sve namirnice bogate šećerom, pa čak i skrobno povrće. Za doručak su dozvoljena peciva od heljdinog, speltinog, ražanog ili bilo kog drugog integralnog brašna, a zabranjena su peciva od kukuruznog i pšeničnog brašna. Ne smete mešati jaja i mlečne proizvode, a za ručak nikako nemojte jesti skrobno povrće i mahunarke.
U toku perioda restrikcije bi trebalo da počnete da gubite suvišne kilograme, a koliko dugo će restrikcija trajati zavisi od toga koliko kilograma imate viška. Nakon restriktivnog perioda, vratite se na uobičajeni režim hrono ishrane koja bi trebalo da postane vaš način života.

Liposukcijska dijeta

Još jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima je takozvana liposukcijska dijeta, koja je slična proteinskoj dijeti. Ova dijeta se zasniva na tome da unosite dosta proteina i masti, a da smanjite unošenje ugljenih hidrata. Takođe, u okviru ove dijete treba konzumirati i određene proteinske napitke. Oni su napravljeni na bazi surutke i daju duži osećaj sitosti.

Liposukcijska dijeta se zasniva na brzom gubljenju suvišnih kilograma. Naime, autor ove dijete tvrdi da se u roku od samo 10 dana ove dijete može izgubiti znatan broj kilograma. Veliki broj poznatih ličnosti je počeo sa ovom dijetom pa joj je dodatno dao na popularnosti.

Liposukcijska dijeta podrazumeva konzumiranje mesa, jaja, mlečnih proizvoda, ribe, voća i povrća, kao i masti, jer one su jako bitne za naše zdravlje.

Međutim, ovu dijetu ne može držati svako, jer potrebna je određena fizička izdržljivost, tako da je najbolje konsultovati se sa stručnjakom pre početka liposukcijske dijete. Od toga zavisi da li ćete biti na tretmanu koji traje samo 10 dana i za vreme kojeg ćete morati da konzumirate proteinski suplement za sva tri obroka ili ćete ipak biti na nekom blažem tretmanu koji traje nešto duže. Ukoliko vam nutricionista prepiše duži tretman, onda to znači da ćete imati i tri glavna obroka pored proteinskih napitaka.

Važno je da svako jutro na prazan stomak popijete limunadu i da imate lagan obrok. Što se ručka tiče, tada možete jesti pohovano belo meso i salatu. Za večeru se preporučuje riba ili pileće meso, ali znajte da je svinjsko meso strogo zabranjeno. Preporučuje se da uveče popijete čaj za regulaciju probave. Limunada, biljni čaj bez šećera i kafa su dozvoljeni između obroka.

Atkinsonova dijeta

Atkinsonova dijeta naziva se još i proteinska dijeta jer se zasniva na konzumiranju proteina, dok su ugljeni hidrati svedeni na minimum. Ova dijeta ima tri glavne faze. U prvoj od ovih faza je potrebno ograničiti ugljene hidrate i konzumirati samo 20 g ugljenih hidrata u toku dana. Ova faza traje 2 nedelje, a u drugoj fazi polako se u ishranu uvode i ugljeni hidrati u vidu povrća. U trećoj fazi dijete uspostavlja se idealna količina ugljenih hidrata koja će pomoći u održavanju postignute težine.

Dozvoljena hrana su sve vrste mesa i ribe, sve salate, povrće osim krompira, graška, pasulja i pirinča, a unos mleka i mlečnih proizvoda treba ograničiti. Zabranjeno je konzumirati hleb, testenine, brašno, slatkiše, voće, sir, pohovano meso, zapršku itd.

Prednost Atkinsonove dijete je što možete da jedete u bilo koje doba dana i koliko god hrane želite. Nije potrebno da merite obroke, sve dok se pridržavate pravila ove dijete. Imajte na umu da će samo jedan zalogaj hleba ili drugog ugljenog hidrata blokirati sagorevanje masnih naslaga i vaša dijeta neće dati željene rezultate.

Pročitajte i...