Magazin

Da li umerenost ima kalorijsku vrednost?

Vežbanje

,,Sve, samo umereno’’ zvuči logično, ali je zapravo zamka. Znači da ne bi trebalo da imamo bilo čega previše. Što jeste tačno po definiciji, zato kažemo ,,previše’’. Međutim, pojam ,,umereno’’ je jako neodređen, a ta neodređenost otvara prostor da koliko god imate nečega ubedite sebe da je to umereno. Saznajte kako da odredimo kalorijsku vrednost ,,umerenog’’.

Opasnost umerenosti

Nutricionisti pod umerenošću podrazumevaju male porcije, posebno kada je reč o hrani koju gotovo da ne bi trebalo da jedemo. Ovde nije reč o Aristotelovoj filozofiji umerenosti, gde izbegavamo ekstreme premalo i previše.

Ne postoji premalo slatkiša: možete da prestanete da jedete slatko u potpunosti i bićete savršeno zdravi. Umesto toga, nutricionisti koriste koncept umerenosti za kontrolisanje poriva.
Koncept ravnoteže, raznovrsnosti i umerenosti može da pomogne kod psiholoških barijera koje zdrava ishrana postavlja. Eliminiše ,,sve ili ništa’’ razmišljanje, koje može dovesti do krivice, prejedanja i odvesti na stranputicu od zdrave ishrane.

To ima smisla: poneki burek s vremena na vreme vam neće uništiti zdravlje, a misao da možete nekad da se počastite olakšava praćenje zdravog režima ishrane.
Međutim, kada sebi date dozvolu da jedete bilo šta – samo umereno, to se vrlo lako može pretvoriti u dozvolu da jedete bilo šta, i da lažete sebe da je umereno. Reč postaje izgovor kojim se krijete iza nemoći svog bića.

Iako smo sigurni da mnogi misle da je stvarno ključ u umerenosti, donekle se slažemo, ali problem je u ljudskoj prirodi. Volimo lakši put do rešenja, a ako taj put uključuje sukob sa sobom i svojim pogrešnim uverenjima – nećemo krenuti njime.

Na kraju krajeva, ako živite po ovom jednostavnom pravilu, ne morate da pratite sve promene i savete o ishrani. Umesto da pratite savete, možete da se pravite da već imate najbolji savet. Budući da nema jasne podele između umerenog i previše, možemo da podvučemo crtu gde god želimo: svako ko jede više slatkiša od nas jede previše. Ja sam super.

Industrija hrane obožava umerenost

Jedan od glavnih krivaca za današnji problem nezdrave hrane je industrija hrane, a sada su odlučili da se ujedine u daljim naporima ka povećanju prodaje. Npr. Koalicija nazad ka ravnoteži, se sastoji od 18 ,,vodećih grupacija’’ koje stoje iza principa promovisanja umerenosti.

Među njima se nalaze Asocijacija šećera, Prerađivači kukuruza, Uzgajivači krompira (setimo se da je većina potrošnje krompira u vidu čipsa i pomfrita), Udruženja pića (među kojima je i Koka Kola)…

Njihova poruka je ,,Sva hrana se može jesti unutar zdravog, sveobuhvatnog obrasca ishrane, ako se konzumira umereno u odgovarajućim porcijama i u kombinaciji sa fizičkom aktivnosti.’’ Drugim rečima, ne žele da kažu da treba da prestanete da jedete njihovu hranu, ili da mislite da je vaša ishrana loša ako sadrži njihove proizvode.

Ideja da je brza hrana zdrava, u bilo kakvoj kombinaciji, zvuči kao reklamne poruke 60ih da su cigarete dobre za zdravlje, sa sve doktorima na slici…

Reklama za cigarete

Da li možete da jedete brzu hranu u malom procentu dnevnih kalorijskih potreba? Možete. Da li je ta hrana zdrava? Nije.

Promenite pravilo – odredite umerenost!

,,Sve, samo umereno’’ je loše pravilo. Tačno je da su male količine brze hrane bolje nego velike, i da ne morate skroz da izbacite voljeni slatkiš iz svog života. Dobar način da poboljšate svoju ishranu je da napravite plan ishrane sa zdravim namirnicama.

Ako vam fali znanja, možete se odlučiti za već osmišljen program ishrane. Smart Fit koncept predstavlja spisak namirnica sa kojeg sami birate šta vam se sviđa, a ,,umerena’’ količina je tačno određena činijama koje dobijate. Umerenost dobija pravu kalorijsku vrednost i nema više sakrivanja iza neodređenog termina.

Pored plana ishrane, obavezno ubacite fizičku aktivnost u svoju svakodnevnicu. Ne samo da će vam to omogućiti da lakše neutrališete povremenu poslasticu, već ćete izgledati i osećati se bolje. Pomenuti plan ishrane podrazumeva i plan treninga koji možete gledati onlajn i primeniti bilo gde.

Zdrav način života nije toliko komplikovan koliko zvuči, najbitnije je da budete iskreni prema sebi i da se zapitate šta je to što želite da postignete sa ishranom. Kada rešite sa sobom, sve ostalo će biti lakše.

Pročitajte i...