Magazin

Krompir: Izvor energije, vitamina i minerala

Krompir je odlična namirnica koju prate mitovi i neistine. Ova krtola obezbeđuje brojne hranljive materije i može da poboljša ishranu, pod uslovom da se pravilno priprema.

Da li želite da saznate zašto je krompir koristan u uobičajenoj ishrani? Da li je tačno da ne sadrži važne hranljive materije? Da li može da dovede do gojaznosti kada se redovno jede?

Ovo su samo neke od nedoumica koje se javljaju kada je u pitanju ova namirnica. U ovom članku ćemo vam razjasniti sve o krompiru i njegovom korisnom dejstvu na zdravlje.

Mitovi o krompiru

U principu, trebalo bi da saznate kakvi različiti mitovi o krompiru postoje. Jedan od najčešćih je da ćete se udebljati, jer se krompir sastoji uglavnom od šećera.

Međutim, krompir sadrži složene ugljene hidrate, koji se mnogo lakše apsorbuju, smanjuje skokove šećera u krvi  i poboljšava crevni tranzit (prolazak hrane kroz sistem za varenje), jer obezbeđuje vlakna.

Krompir u prehrani ne samo da je zdrav, već se lako uvrštava u postojeću ishranu. Ukoliko želite da smršate, pravilno pripremljen krompir će vam pomoći u tome.

Istina o krompiru

Krompir je zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (lat. Solanaceae).* O ovoj krtoli postoje bezbrojni mitovi. Jedan od njih je da organizmu ne obezbeđuje dovoljno esencijalnih nutrijenata.

Međutim, brojevi koji slede pokazuju da krompir obezbeđuje značajan postotak dnevno preporučenih količina hranljivih materija za odraslu osobu. 100g krompira sadrži:

 • magnezijum (6%)
 • kalcijum (1%)
 • fosfor (8%)
 • gvožđe (14%)
 • kalijum (9%)
 • vitamin B1 (6%)
 • vitamin B2 (2%)
 • vitamin B3 (7%)
 • vitamin B6 (19%)
 • vitamin C (33%)

(*Postoje različite vrste krompira, a u zavisnosti od boje krtole sadrže i različita jedinjenja, pa tako crvene i ljubičaste sorte krompira sadrže antioksidante antocijane, a žute sadrže karotenoide.)

Pravilna priprema je ključna

Krompir sadrži samo 15g ugljenih hidrata. Ovo je veoma mala vrednost u poređenju sa drugim namirnicama, kao što su:

 • sočivo – 48g
 • testenine – 70g
 • leblebije – 49g
 • smeđi pirinač – 81g
 • pasulj – 41g
 • hleb – 47g

Kada imamo sve ovo na umu, normalno je da se pitamo zašto je krompir toliko mastan kada sadrži tako malo ugljenih hidrata. Problem nije u ovoj namirnici, već u načinu na koji je pripremamo.

Krompir sadrži solanin, alkaloid koji je neka vrsta prirodnog pesticida i toksičan je. U zdravim krtolama koncentracija ovog alkaloida je bezopasna, međutim, krompir zelene boje, jako smežuran i previše proklijao, sadrži koncentracije koje mogu da budu opasne po zdravlje. Takav krompir bacite. Ako je zelenom bojom zahvaćena mala površina krompira i ako nema prevelike klice, može bez problema da se koristi za pripremu jela kada se ovi delovi odstrane.

Ako se opredelimo za nezdrav način kuvanja, samo ćemo dodavati kalorije. Obratite pažnju na ove brojeve: 100g presnog krompira ima 73 kalorije, pečenog 100, a kuvanog na pari i barenog samo 75.

Takođe, 100g smrznutog poluprženog krompira sadrži 270 kalorija, dok ista količina domaćeg pomfrita ima 290 kalorija, a kesa gotovog pomfrita 538 kalorija.

Zašto je ova promena u broju kalorija tako drastična? Način kuvanja drastično menja nutritivnu vrednost  krompira. Prženje krompira može da smanji sadržaj vode u krompiru, što znači da će on apsorbovati više ulja; što više ulja apsorbuje, to će imati i veću kalorijsku vrednost.

Zdravo korišćenje krompira u ishrani

Ako je pravilno pripremljen, krompir može mnogo da doprinese vašoj ishrani.

U zdravoj ishrani korisna svojstva krompira mogu da budu mnogobrojna. Kao što smo videli, krompir obezbeđuje esencijalne hranljive materije, vlakna i složene šećere koji poboljšavaju zdravlje. Crevna flora, glukoza u krvi i bogatstvo vitamina, samo su neke od korisnih strana krompira.

Zato se uvrštavanje ove namirnice u zdravu ishranu svesrdno preporučuje.

Izbegavajte prženje, koje povećava kalorijski unos i umanjuje korisna svojstva krompira.

U ovoj namirnici možete da uživate na razne načine, jer postiji bezbroj recepata. Bilo da je krompir glavni sastojak jela ili prilog, on je esencijalni deo naše ishrane. U svakom slučaju, ako imate neke nedoumice, posavetujete se sa vašim profesionalnim nutricionistom da li je krompir koristan za vaše zdravlje ili nije.

Pročitajte i...