Magazin

Najbolje namirnice za jačanje imuniteta 

Imunitet je stepen sposobnosti organizma da se brani od raznih bolesti, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao i od opasnih hemijskih materija.

Svaka osoba poseduje urođeni i stečeni imunitet. Bez imuniteta bi bili podložni svim napdima na naše zdravlje i organizam.

Vrlo je bitno što sami možemo da utičemo na imuni sistem a najlakš način je putem ishrane.

U nastavku slede najbolje namirnice za jačanje imunog sistema…

Citrusno voće

Kada se prehlade, mnogi se okreću vitaminu C. Razlog je u tome što ovaj vitamin jača imuni sistem. Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca (leukocita). Ova vrsta krvnih zrnaca ima ključnu ulogu u borbi protiv infekcije.

U popularno citrusno voće spadaju:

  • grejpfrut
  • pomorandže
  • mandarine
  • limun
  • limeta
  • klementine

Pošto ljudski organizam ne proizvodi niti skladišti vitamin C, potrebno je da ga svakodnevno unosimo da bismo očuvali zdravlje. Skoro sve vrste citrusnog voća imaju visok sadržaj vitamina C. Kada je pred vama tako veliki izbor, onda je lako dodati ili iscediti ovaj vitamin u svako jelo.

Crvene paprike

Ako ste mislili da citrusno voće sadrži najviše vitamina C u poređenju sa svim drugim vrstama voća i povrća, razmislite još jednom. Gram na gram, crvene paprike sadrže dvostruko više vitamina C nego što ga ima u citrusnom voću. Pored toga, one su i bogat izvor beta karotena. Osim što jača imuni sistem, vitamin C održava i zdravlje kože. Beta karoten čuva zdravlje očiju i kože.

Brokoli

Brokoli je prepun vitamina i minerala. Krcat je vitaminima A, C i E, kao i brojnim drugim antioksidantima i vlaknima, pa zato brokoli spada u najzdravije povrće koje možete da stavite na sto. Ako želite da sačuvate ovu moć netaknutom, ključno je da brokoli kuvate što je moguće manje – ili, još bolje, da ga ne kuvate uopšte.

Beli luk

Belog luka ima u skoro svim kuhinjama sveta. Hrani daje malo živahnosti, a obavezan je za očuvanje zdravlja. I rane civilizacije su prepoznale njegovu vrednost u borbi protiv infekcija. Prema američkom Nacionalnom centru za zdravlje, beli luk može da pomogne kod snižavanja krvnog pritiska i usporavanja procesa otvrdnjavanja arterija. Dejstvo belog luka na jačanje imunog sistema, po svemu sudeći, potiče od jake koncentracije jedinjenja koja sadrže sumpor, kao što je alicin.

Kivi

Kao i papaja, kivi je prirodno pun esencijalnih nutrijenata, uključujući folat (vitamin B9), kalijum i vitamine K i C. Vitamin C pomaže belim krvnim zrncima u borbi protiv infekcije, a duge hranljive materije u kiviju održavaju normalno funkcionisanje ostalih delova organizma.

Spanać

Spanać na ovaj spisak nije dospeo samo zato što je bogat vitaminom C. On je krcat i brojnim antioksidantima i beta karotenom, što može da poveća sposobnost imunog sistema u borbi protiv infekcija. Slično brokoliju, spanać je najzdraviji kada se kuva što je moguće manje, jer tako zadržava hranljive materije. Međutim, kratko kuvanje poboljšava njegov sadržaj vitamina A i omogućava drugim hranljivim materijama da se oslobode iz oksalne kiseline.

Više načina za sprečavanje bolesti

Raznovrsnost je ključ pravilne ishrane. Konzumiranje samo jedne od ovih namirnica neće biti dovoljno da vam pomogne u borbi protiv različitih bolesti i patogena koji napadaju organizam , čak i kada je jedete stalno. Obratite pažnju na veličinu porcija i preporučeni dnevni unos, kako ne biste uzimali previše jednog, a premalo drugih vitamina.

Pravilna ishrana je odličan početak kod jačanja imuniteta, a postoje i druge stvari koje možete da uradite da biste zaštitili sebe i svoju porodicu kako od obične prehlade tako i od drugih bolesti.

Pročitajte i...