Medicina, Politika i društveni život

ZORAN RADOVANOVIĆ

Rođen je 8. juna 1970. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu 1995, magistrirao 2002. godine, specijalizaciju završio na radiologiji 2003, a doktorirao 2005. Od 2008. je docent na Medicinskom fakultetu u Nišu. Narodni je poslanik i direktor Kliničkog centra u Nišu.

Od 1996. godine radi na Institutu za radiologiju Kliničkog centra u Nišu. Od 2008. do 2009. godine, bio je načelnik kabineta za kompjuterizovanu tomografiju na Institutu za radiologiju KC Niš, a od oktobra 2009. je imenovan odlukom Vlade Srbije, na mesto zamenika direktora KC Niš.

Predavač po pozivu na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, kao i na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Od 1998. godine je izabran za asistenta pripravnika, pa za asistenta i od 2008. godine je docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Član radnih tela Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Nišu.

Predsednik Kluba studenata Medicinskog fakulteta bio je u dva mandata od 1989. godine. Nakon toga u tri mandata bio je predsednik Saveza studenata medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Bio je potpredsednik Saveza studenata Univerziteta u Nišu.

Član Socijalističke partije Srbije od 1995. godine. Bio je predsednik Mladih socijalista Niša, predsednik Okružnog odbora SPS Nišavskog okruga, potpredsednik Okružnog odbora SPS Nišavskog okruga, predsednik Gradskog odbora SPS Niš, član Glavnog odbora SPS i član Izvršnog odbora glavnog odbora SPS u više mandata.

Bio je narodni poslanik u sazivu od 2001. godine, ali je u martu 2002. godine podneo ostavku, zbog obaveze služenja vojnog roka.

2003. godine kratko je bio član Srpske narodne stranke Branislava Ivkovića i kandidat za narodnog poslanika na parlamentanim izborima 2003. godine (pod rednim brojem 180).

Biran je za odbornika Skupštine Grada Niša 2000. i 2012. godine.

Bio je odbornik u Skupštini gradske Opštine Pantelej 2008-2012. Bio je Predsednik Upravnog odbora ATD i Školskog odbora Medicinske škole „Mileko Hadžić“ u Nišu.

Januara 2011. nakon isteka mandata dotadašnjeg direktora Kliničkog centra Niš Srbobrana Trenkića Upravni odbor je januara 2011. godine za njegovog naslednika predložio Zorana Radovanovića. Zbog sukoba između SPS i URS koja je predlagala Borislava Kamenova, taj predlog dugo nije stavljen na dnevni red Vlade. Po ovom pitanju vođen je pravi medijski rat između pomenutih partija, a čitava stvar uzdrmala je čak i Vladu Srbije. U međuvremenu Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu bio Zoran Stanković, kadar URS, sredinom februara 2011. postavilo je dr Kamenova za V.D. direktora.

Septembra 2012. Vlada je postavila Radovanovića na mesto V.D. direktora Kliničkog centra u Nišu.

Decembra 2012. godine Radovanović je i formalno postao direktor Kliničkog centra u Nišu.

Aprila 2013. Radovanović je imenovan je za predsednika Poslaničkog kluba prijateljstva sa SAD.

Pročitajte i...