Niške vesti, Promocije, sajmovi, festivali

Dani bureka u Nišu

Dani bureka

Burek sa nadevima od pasulja i kobasice, sira i slanine, sa čija semenkama, integralni burek, kao i ranije najavljeni burek sa moravskom salatom očekuje posetioce Dana bureka u Nišu, koji će trajati od četvrtka 17. do 20. avgusta. Manifestacija počinje od 18 sati kod Oficirskog doma, a organizatori najavljuju i kulturno-umetnički program.

Pored revijalnog dela u kome će buregdžije predstavljati svoje proizvode, organizatori najavljuju i takmičarski deo u kome će se učestvovati pet pekara iz Niša i jedan iz Kruševca, kaže organizator Bratislav Vukadinović i dodaje da je nedovoljan broj prijavljenih takmičara razlog nedostatka majstora-pekara u Srbiji.

20. niške Dane bureka će, prema rečima organizatora obeležiti ukusi koje Nišlije do sada nisu imali prilike da probaju.

Biće različitih vrsti bureka, sa različitim nadevima, kao što su sir-slanina, zatim burek sa nadevom od pasulja i kobasice, piletinom, čija semenkama, integralni burek, kao i mnogi drugi nadevi – rekao je Bratislav Vukadinović.

Takođe, najavljeno je da će na manifestaciji moći da dođu i ljudi koji poste, jer će pekari od palminog ulja praviti posan burek i sukane pite.

Turski pekar Mehmet Oglu kada je iz Istanbula 1498. godine došao u Niš, recept bureka nam je doneo na poklon, pa zato i ovaj proizvod smatram niškim – rekao je Bratislav.

Biljana Stanojević iz Društva umetnika Svetionik koja je bila zadužena za kulturni program istakla je da su osmislili i program za decu koji će svakoga dana trajati od 19:30 do 20:30, a od 21 sat posetioce očekuju i muzički nastupi.

Prve večeri je Miroslav Stojanović Malac i Ivica Tasić. Malac je do sada objavio 70 CD-ova, a kompletni je autor svih 700 pesama. Hteli smo da spojimo sa željom da proslavimo tako veliku cifru – istakla je Biljana Stanojević.

Ona je najavila da će na danima bureka moći da vide mnoge muzičare Ivana Prokića, Crne Mambe, tamburaše i kao i program nekoliko kulturno umetničkih društava iz Niša i Doljevca.

Organizatori napominju da se Dani bureka organizuju uz podršku Grada Niša, opština Medijana i Palilula, kao i mnogih drugih sponzora, koji su im pomogli.

Južne Vesti

Pročitajte i...