Niške vesti

Duh Niša – izložba akademskog slikara Aleksandra Markovića

Aleksandar Marković, akademski slikar iz Niša, predstaviće se ciklusom slika i digitalnih ilustracija pod nazivom “Duh Niša” u kafeu “Dnevna soba”. Svečano otvaranje zakazano je za subotu 15. juna od 19 sati.

Umetnikov najnoviji umetnički ciklus predstavlja prepoznatljive prizore grada sa posebnim fokusom na arhitekturi i socijalnoj interakciji među ljudima. Slike su rađene u kombinovanoj tehnici, dok su ilustracije realizovane u računarskim programima.

Aleksandar Marković je akademski slikar iz Niša. Inspiraciju za svoje slike pronalazi u gradu u kome živi.

U svom ciklusu slika i digitalnih ilustracija pod nazivom “Duh Niša” želi da predstavi svoj utisak grada.

Njegov cilj je da se na prvi pogled posmatrač susretne sa prepoznatljivim prizorima Niša, a da prilikom dubljeg analiziranja slike, uvidi i interakciju ljudi koja obogaćuje taj prostor i unosi mu duh. U svom radu koristi kombinaciju tradicionalnih i digitalnih tehnika koje doprinose likovnom bogatstvu i unose moderan pristup likovnom izrazu.

Posmatrač može prepoznati specifične lokacije vezane za istoriju grada Niša kao što su nekadašnja Elektronska industrija, poznato niško šetalište Obrenovićeva ulica, most kod Tvrđave, žuti soliteri na bulevaru Zorana Đinđića kao i amfiteatar na nišavskom keju, mesto opuštanja i razonode svih Nišlija.

Autor je hteo da spoji tradicionalno sa modernim, prošlost sa sadašnjicom, staro sa novim. Slike odišu bogatim koloritom i svežinom čistih boja kojima je umetnik želeo da predstavi svoj doživljaj tih prostora i temperament . Poetiku ovog ciklusa karakteriše prijatna harmonija čistih i razigranih površina koje stvaraju utisak topline.

Pročitajte i...