Niške vesti

Uspešno organizovano čišćenje šumice

gume_copyU niškom naselju Ledana stena, u Gradskoj opštini Palilula, proteklog vikenda uspešno je održana akcija čišćenja „male šume“, koja se prostire po obodu Spomen parka „Bubanj“, između osnove škole „Bubanjski heroji“ i Specijalne škole „Bubanj“. Sakupljeno je 110 automobilskih guma raznih veličina i 2 kubna metra raznog otpada.

Cilj ekološke akcije, koja je održana proteklog vikenda, po rečima Svetlane Petrović predsednice Uduženja Puls bio je je da se „šumica“ očisti od novih deponija i nabacanih automobilskih guma, na potezu iznad ugla ulica Žrtava fašizma i Nikodija Stojanovića – Tatka i ubrza uređenje prostora u rekreativni park. Prethodna aktivnost čišćenja, kao da nije bila opomena nesavesnim građanima da nastave sa starom praksom, odlaganje otpada u prostoru gde mu nije mesto.

Akcija „Sačuvajmo šumicu – plućna krila Ledene stene“, organizovana je povodom 17. novembra-Svetskog dana ekološkog pokreta i globalne svetske kampanje Clean up the World- Očistimo svet- Očistimo Srbiju. Ova aktivnost postala je poznata zahvaljujući velikoj upornosti građana-volontera naselja Ledene stene da zapušteni deo šume preurede u parkić. Organizatorima akcije, članovima udruženja „PULS-Pluća Ledene stene“ i članovima organizacija civilnog društva i mesne kancelarije Ledena stena u čišćenju su pomagali i radnici JKP „Medijana“, koji su obezbedili kontejnere i vreće i organizovali odvoz smeća. Sakupljene automobilskih guma preuzela je firma „Eko-recicling“ koja se pridružila akciji. Gradska opština Palilula i organizacije civilnog društva sa medijskom EKOpolis mrežom Srbije i ovim povodom pomogli su promociju građanske inicijative i ostvarivanje ciljeva akcije.

INFO EKOpolis mreža

Pročitajte i...