Niške vesti

“Duge noći i crne zastave” premijerno u Nišu

duge-noci

Predstava “Duge noći i crne zastave“ po romanu pisca Dejana Stojiljkovića biće prvi put izvedena pred niškom publikom u utorak 15. decembra u 20 sati u Narodnom pozorištu Niš.

Ovaj pozorišni komad niško pozorište radilo je u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, a režiju potpisuje Ivan Vuković.

Kao u romanu, koji su za pozorište prilagodili i dramatizovali autor i Ivan Velisavljević, radnja predstave se dešava 1386. godine.

Na sceni Narodnog pozorišta pojaviće se knez Lazar i kneginja Milica, niz plemića predvođenih Ivanom Kosančićem, Milanom Toplicom i Milošem Obilićem, zatim Vuk Branković, Kraljević Marko, kao i turski velikaši Murat i njegov sin Bajazit.

Postoje neke razlike u odnosu na roman, kao što je, recimo, ta da se u predstavi pojavljuje Jelena umesto Olivere. Osim toga, u knjizi je možda dominantniji Milan Toplica, dok je u predstavi to Ivan Kosančić – kaže pisac Dejan Stojiljković.

On napominje da su reakcije onih koji su čitali roman različite “jer svako doživljava knjigu na svoj način i vizualizuje likove”.

Pa i mene je iznenadilo kako je ispao lik Marka Kraljevića, nisam ga tako zamišljao. Ali mi se ne kraju dopalo kada sam video celinu – objašnjava Stojiljković.

Reditelj Ivan Vuković napominje da se ovaj pozorišni komad poigrava sa mitovima i istorijom.
U osvit trenutka koji nekako odbija da ostane u prošlosti – Kosovske bitke, par godina ranije, dešava se naša predstava. Vere, ljudi, ideje, demoni, košmari dva sveta, neumoljivo se survavaju jedni na druge. Ishod znamo svi, razlozi nam nekako uvek izmiču – kaže Vuković.

U predstavi igraju glumci niškog i šabačkog teatra – Zoran Karajić, Oliver Šukletović, Aleksandar Marinković, Dejan Cicmilović, Aleksandar Mihailović, Miloš Vojnović, Marjan Todorović, Vladimir Milojević, Strahinja Barović, Sanja Krstović i drugi.

Kako kažu u niškom pozorištu, karata ima još malo, a cena ulaznice za premijeru je 600 dinara.

Pročitajte i...