Niške vesti

Prijem za učesnike Sajma u Plovdivu

plovdivPovodom uspešnog nastupa 15 niških preduzetnika na Međunarodnom sajmu tehnike u Plovdivu (Bugarska), predsednikm Gradske opštine Palilula, prof dr Igor Novaković organizovao je prijem i razgovor za predstavnicima ovih kompanija. Njihovo učešće na Sajmu ostvareno je u okviru projekta Gradske opštine Palilula: „Uspostavljanje sinergijskog dijaloga između srpskih i bugarskih preduzetnika/MSP i profesionalnih organizacija kako bi se razvila održiva razmena iskustava“ i finansijsku podršku LEDIB programa, krajem septembra meseca. Ovim povodom, predsednik Novaković je najavio i novi projekat opštine Palilula u okviru programa pogranične saradnje, koji bi podržao osnivanje izložbenog salona proizvoda MSPP sektora opštine i grada, na lokaciji Sajmišta.

Po rečima Bobana Mikića člana Veća opštine Palilula i Ljubiše Jakovljevića, menadžera projekta, predstavnici opštinskog Centra za razvoj preduzetništva Palilule i preduzetnici uspostavili su više poslovnih kontakata sa brojnim potencijalnim partnerima iz Bugarske i drugih zemalja Regiona u cilju povećanja konkurentnosti preduzetništva i uspešne promocije MSPP sektora sa teritorije opštine Palilula-Grada Niša na tržište EU. Izlagači na Sajmu u Plovdivu bili su: Vitrex, Manifaktura stil, Baticoque, DMV, Ekopan, Eldi, Elektromedicina, Eltus, Eromma, Metaloprerada, Monolith Innovation Group-Green Energy, Magenta DM plus, Proxima, NS-radijatori, PME-bolnička tehnička oprema. O mogućnostima regionalne privredne saradnje razgovaralo se i na „Biznis forumu Srbija – Bugarska“ koji je održan u vreme održavanja sajma u Plovdivu uz učešće predstavnika LEDIB programa i privrednih komora, Srbije-Niš i Republike Bugarske.

Pripremna aktivnost palilulskih preduzetnika, za nastup na ovoj prestižnoj sajamskoj manifestaciji u Bugarskoj, kroz jednodnevnu OBUKU na temu „Kako poslovati na tržištu EU?“, po oceni učesnika Sajma, imala je veliki značaj. Veliku podršku u ostvarivanju kontakta sa bugarskim privrednicima na Sajmu pružila je i naša ambasada- ataše za privrednu saradnju u Bugarskoj

Jesenji Plovdivski sajam sa izložbenim prostorom od 510.000 kvadratnih metara i 29 velikih sajamskih hala i otvorenim prostorm, je jedna od najvećih sajamskih manifestacija na Balkanu i u Evropi.

tekst i foto:D.Vidojković

Pročitajte i...