Magazin

Predviđanje zločina – uživo!!!

tom-kruzAmeričko Ministarstvo državne bezbednosti počelo je sa testiranjem tehnologije za predviđanje zločina, što neodoljivo podseća na naučno-fantastičnu knjigu „Suvišni izveštaj“ Filipa K. Dika. Uz pomoć kamera i senzora „pred-kriminalni sistem“ meri i beleži promene u kretanju tela individue, glasu i ritmu govora. Takođe prati šemu disanja, pokrete oka, treptaje i telesnu temperaturu, čije se promene uubičajeno pripisuju verovatnoći da će određeno lice počiniti zločin.

Program Tehnologija nadgledanja budućih osobina (Future Attribute Screening Technology – FAST) već je testiran na grupi vladinih službenika, koji su dobrovoljno pristali na eksperiment.

Prvi test je sproveden na tajnoj lokaciji na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država. Prema Ministarstvu državne bezbednosti, u pitanju nije bio aerodrom, ali je rečeno da je to bilo „veliko okupljalište koje je pogodno za postavljanje operacije“.

Ovakav sistem mogao bi se koristiti ne samo na aerodromima, već i na graničnim prelazima i javnim mestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi, poput utakmica.

Portparol Ministarstva Piter Bugard je izjavio da je preliminarno istraživanje sprovedeno kako bi se utvrdilo da li tehnologija može da detektuje znakove stresa, što se može povezati sa namerom da se uradi šteta ili zločin. Sledeće istraživanje moglo bi uključiti dobrovoljce iz javnosti.

Grupe za građanske slobode nazvale su ovaj sistem „pseudo-tehnološkim pristupom“ i izrazile zabrinutost zbog mogućeg narušavanja privatnosti pojedinca.

U knjizi „Suvišni izveštaj“ iz 1956. Filip Dik piše o tehnologiji koja otkriva ubice pre nego što dođe do zločina. Na osnovu te knjige, Stiven Spilberg je 2002. snimio istoimeni film sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi. Tehnologija koja se pominje u knjizi i filmu je povezana sa vidovnjacima – sistem FAST je, naravno, baziran na tehnološkoj opremi.

Detalji sistema su dobijeni iz Informativnog centra o elektronskoj privatnosti iz Vašingtona. U dokumentu se navodi da „senzori neće upadljivo sakupljati video i audio snimke i psihološka merenja“.

Blic

Pročitajte i...