Živeti Zeleno

Jedan od četiri glavna razvojna prioriteta, definisani Akcionim planom Gradske opštine Palilula 2012-2016 je i strateški cilj-zaštita životne sredine. Projekat, koji će se realizovati u ovoj organizaciji lokalne samouprave Grada Niša tokom ove godine, u okviru programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, je i projekat Živeti ZELENO, koji se uz podršku EU-IPA FONDA, ostvaruje u partnerstvu sa bugarskom opštinom IHTIMAN.

Detaljnije

Prikupljanje i reciklaža ambažnog otpada

U cilju smanjenja količine ambalažnog otpada u životnoj sredini, očuvanja prirodnih resursa opštine Palilula i zapošljavanja socijalno ugrožene kategorije stanovništva iz redova Romske populacije, koja se pretežno bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina, u Gradskoj opštini Palilula održan je sastanak sa predstavnicima privrednog društva EKOstarPAK Beograd.

Detaljnije

Insajder | Negativ

I love the smell of estrogen in the evening” reče Robert Duval jednom. I to ne bilo kakav, već onaj nadrndani manično-depresivni estrogen na PMS-u. Očigledno ga volim i ja kao i ostatak solidno popunjene Banovine koji je nakon tri godine došao da vidi šta se za to vreme desilo sa Negativom. insajder negativ aleksandar nikolić coa
Uspešno obeležena svetske ekološka kampanja

ocistimo-svet_copyGlobalna ekološka kampanja, Clean up the World-Očistimo svet 2011, proteklog vikenda uspešno je promovisana u Srbiji. Pod motom: naše mesto ..naša planeta ..naša odgovornost, više desetina hiljada volontera, učenika, studenata, izviđača, članova drugih ekoloških pokreta i grupa građana uz podršku lokalnih vlasti, medija, javnih ličnosti i promotera – Medijske ekološke mreža Srbije EKOpolis, učestvovalo je u uređenju životnog prostora. Po rečima Dragana Vidojkovića, nacionalnog koordinatora CUW kampanje u Srbiji, „aktivnosti čišćenja okupile su i ove godine dobrovoljce koji su zajedno radili na dostizanju jedinstvenog cilja, bilo da je to odnošenje smeća sa zajedničkih prostora kao što su parkovi, kanali ili plaže, sadnja stabala, očuvanje vode ili jačanje ekološke svesti kroz obrazovne programe. „Očistimo svet“ nije samo jednodnevna aktivnost- kaže Vidojković. Ona služi kao katalizator za stalne promene u pristupu i običajima koji moraju postati način života u budućnosti.

Centralna CUW aktivnost je ove godine održana u Nišu. U spomen parku „Bubanj“, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula, učešće u kampanji su u ranim jutarnjim satima pristupili izviđači iz Bora, Velike Plane, Pirota, Vranja, Kruševca i Niša u okviru programa 27.izviđačkog kupa „Kralj Petar-Prvi“. Po tradiciji sa izvidjačima su bili i zamenik starešine Saveza izviđača Srbije Momčilo Šarković i predsednik Skupštine Gradske opštine Palilula Milan Đurđević, koji su sa izviđačima razgovarali o aktuelnim ekološkim pitanjima

Predstavnici Koalicije nevladinih organizacija Grada Niša: Moj Bubanj, Puls, Dečijeg ekološkog pokreta Niša, Asocijacije za urbanu ekologiju, Multimedijalnog udruženja umetnika Car Konstantin, studenti i profesori Instituta Ekoman, udruženja „Puzzle“, članovi Rotari kluba Niš-Naissus, Pokreta Zelenih Niš, Volonterskog centra, Zelene mreže, uz podršku tima EKOPolisa i zaposlenih JKP „Gorica“ radili su na nekoliko lokacija u ovom parku koji se prostire na površini od preko 42 hektara parkovne površine. Prvo je očišćen prostor „male pozornice“. Ovde su predstavnici organizacija simbolično zasadili šest stabala bora. Zatim se nastavilo sa uređenjem Amfitetra i Letnje pozornice, prilaznih staza spomen kompleksu „Bubanj“. Sakupljeno je oko 0,5 tone otpada (plastika, hartija, metal..) i evidentirane su određene lokacije koje su na meti vandala i nesavesnih građana. Po oceni Bobana Mikića, člana Veća Gradske opštine Palilula i ova aktivnost je potvrdila moć organizacija civilnog društva. Naša opština pomaže nevladin sektor i podržava njihove projekte. U tom cilju nedavno smo potpisali i memorandum o saradnji koji našu sardnju treba da učvrsti.

Studenti Prirodno matematičkog fakulteta-grupa za biologiju i ekologiju, obeležili su CUW aktivnost uređenjem dvorišta fakulteta.

Kampanju je podržalo i JKP Medijana, koje je partner EKOpolis mreže i promoter CUW aktivnosti. Sonja Popović, rukovodilac službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u ovom komunalnom preduzeću informisala je javnost da je u okviru svetske kampanje “Clean Up The World“, u subotu i nedelju, od 7 do 17 sati Medijana otvorila kapije gradske deponije “Bubanj“. Građani su bili u mogućnosti da besplatno odlože sve vrste bezopasnog otpada na deponiju (šut, kabasti otpad, komunalni otpad). Na ovaj način odloženo je preko 3,5 tone otpada.

Osim pokrovitelja, Gradske opštine Palilula i Grada Niša, CUW aktivnost 2011 su podržali i JKP Naissus, Gradska toplana Niš, EPS-Jugoistok, Policijska uprava Nis, Dunav osiguranje.

Ovogodišnju kampanja, koju u Srbiji već devet godina promoviše medijska ekološka mreža Srbije-EKOpolis, obeležena je aktivnostima i u drugim gradovima Srbije. Pokret gorana Vojvodine ovim povodom okupio je volontere u akciji uredjenja izletišta Stražilovo kod Sremskih Karlovaca. Učestvovalo je oko 100 volontera. U ovoj CUW aktivnosti, na čišćenju staza od podnožja Stražilova do spomenika Branku Radičeviću i platoa oko spomenika, učesatvovali su zaposleni Erste banke, Nacionalnog parka „Fruška gora“, Javnog komunalnog preduzeća „Belilo“, Turističke organizacije Sremskih Karlovaca i članovi Pokreta gorana.

Ovu aktivnost ne možemoe posmatrati samo kao sakupljanje smeća već za mnoge kao prvi korak ka podizanju svesti o većim ekološkim problemima sa kojima smo danas svi suočeni – kažu u Medijskoj ekološkoj mreži Srbije EKOPOLIS, koordinatru ove planetarne ekološke građanske inicijative u Regionu. „Svaka lokalna sredina procenjuje svoje potrebe i mogućnosti izvođenja CUW aktivnosti-formira lokalne komitete kampanje od dobrovoljaca-volontera i radi po utvrđenom programu-naglašava Dragan Vidojković, predsednik EKOpolisa. Koncept CUW aktivnosti čišćenja je jedinstven i veoma utiče na kvalitet života u određenoj sredini jer podstiče pripadnike zajednice da preuzmu odgovornost za zaštitu okoline koju dele. Ovde nije potrebna intervencija nadležnih Ministarstava ili lokalnih vlasti.
Kampanju Clean up the World je pokrenuo Ian Kirnan iz Sidneja, nakon učešća u trci jedrenjaka jednoseda oko sveta 19861987 godine. Za vreme trke Kirnan je bio zaprepašćen zagađenošću okeana. Po povratku u svoju luku Sidnej, odlučio je da nešto učini i pokrene akciju čišćenja Australije, zemlje u kojoj je rođen. U proteklim godinama, akcija je od lokalne aktivnosti glavnog grada Australije dospela je do globalne svetske ekološke kampanje. U Srbiji a zatim i u Nišu je prvi put organizovana 1994.godine. Od 2002.godine CUW kampanju u našem regionu koordinira medijska EKOpolis mreza.

INFO ekopolis tim, fotografije D.Vidojkovic

Detaljnije