Promocije, sajmovi, festivali

8. Ekopolis festival u Nišu

EkopolisOsma međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma-«Ekopolis fest 2011» biće otvorena 4. juna u Gradskoj kući u Nišu povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i Gradske slave Niša.

Videćemo film „Ljudi, snovi, dela“, nemačkog reditelja Andreasa Štiglmajera, kratke filmove „Posledica“ i „Šta činiš protiv klimatskih promena?“ kao i ostvarenje niških autora „Biomasa-nova mogućnost“, nastalo uz podršku programa Sector, REC-SIDA, u okviru projekta Biogenerator. U nedelju na programu Smotre, u Gradskoj kućibiće prikazani filmovi „Iznad vode“, Uda Maurera i film Pola Lindzija „Pre poplave:Tuvalu“.

Ova jedinstvena manifestacija u kulturi, koja je već postala tradicija, održava se pod pokroviteljstvom Grada Niša-Saveta za zaštitu životne sredine, Gradske opštine Palilula. Organizator Smotre, koja se ostvaruje pod motom KLIMA-KULTURA-PROMENE, je medijska ekološka mreža „EKOpolis“ uz podršku GETE INSTITUTA i Narodnog muzeja u Beogradu. Dragan Vidojković, umetnički direktor Smotre istakao je da će na 8.EKOPOLISfestu u Nišu, od 4.do 10.juna biti prikazan 31 film iz 14 zemalja.

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini. Po rečima Vidojkovića to su uglavnom reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima i ekološkim kampanjama i aktivnostima kod nas i u svetu. Posebno se to odnosi na svetsku ekološku kampanju «Očistimo svet-Clean up the World»» koju promoviše EKOpolis i nacionalnu akciju «Očistimo Srbiju-Veliko spremanje Srbije» koja se upravo ovog vikenda ostvaruje i u Nišu.

Od ponedeljka 6.juna, Smotra se iz Gradske kuće seli u galeriju EVROPSKOG KUTKA gde se nastavlja projekcija filmova, sa početkom od 17 sati. U ovom prostoru početkom nedelje biće otvorena i samostalna izložba fotografija Dragana Vidojkovića sa temom NAŠE MESTO,NAŠA PLANETA, NAŠA ODGOVORNOST-SPOMEN PARK BUBANj. Smotra EKOPOLISfest nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Grad Niš je jedan od retkih gradova u regionu čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti ekologije i održivog razvoja, arheologije, turizma i srodnih naučnih disciplina. Svi filmovi su titlovani a ulaz je slobodan.

Pročitajte i...