Niške vesti

Opremljen porodični kutak u Nišu

cpsu

Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu otvorio je svoj „Porodični kutak“ zahvaljujući Vojvođanskoj banci. CPSU je ustanova koja se bavi zaštitom dece, primenom porodičnog smeštaja i usvojenja, selekcijom i edukacijom hranitelja, kao i pripremom dece za povratak u biološku porodicu, obuhvatajući svih pet pripadajućih okruga. Centar sada ima prostoriju u kojoj se deca pod nadzorom socijalnih radnika sastaju sa svojim biološkim roditeljima i srodnicima i na taj način neguju svoje emotivne veze.

„Vojvođanska banka poseduje razgranatu mrežu od 105 filijala širom Srbije i nastojimo da pomognemo lokalnu zajednicu u svakom mestu u kom poslujemo, kako uslugama iz svoje bogate ponude, tako i ovakvim aktivnostima. Verujemo da će ovaj poklon Vojvođanske banke doprineti da deca nišavskog okruga, provedu što prijatnije vreme sa svojim roditeljima “, izjavio je Predrag Simonović direktor niške filijale Vojvođanske banke.

Program “Generacija budućnosti” je namenjen mladima bez roditeljskog staranja, a sprovodi ga kompanija Dale Carnegie Training Srbija pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije i uz generalno donatorstvo Vojvođanske banke.

„Zadovoljstvo mi je što sam ovde i zahvaljujem se Vojvođanskoj banci i svima koji su učestvovali u opremanju ovog prostora. Ovo je nešto što ostaje gradu Nišu i našoj deci. Grad je uvek tu da pomogne svojim aktivnostima, želimo deci da pružimo jednaku šansu i očekujemo od kompanija da budu društveno odgovorne. Ovo je samo jedna u nizu akcija banke i grad Niš i Centar za porodični smeštaj su na tome veoma zahvalni, a verujem i ostatak Srbije”, izjavio je Zoran Perišić, gradonačelnik Niša.

cpsu

Socijalno inkluzivni program „Generacija budućnosti“ bavi se motivacijom i edukacijom mladih, starosti od 15 do 25 godina, kako bi im olakšao proces osamostaljenja, jer po završetku redovnog školovanja izlaze iz sistema socijalne zaštite i bivaju prepušteni sami sebi. Ovaj program je do sada prošlo oko 400 dece iz 24 grada u Srbiji.

„Veoma nam je drago što je Vojvođanska banka odlučila da i na ovaj način pomogne deci bez roditeljskog staranja. Korisnike naše ustanove obraduje svaki gest, a “Porodični kutak” je nova prostorija u kojoj deca mogu boraviti sa svojim srodnicima i koja će svakako udahnuti novu energiju u njihovu svakodnevicu. Zato pozivamo i druge kompanije da slede ovaj primer plemenitosti i društvene odgovornosti“, izjavila je Violeta Blagojević, direktor Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu.

Prema podacima Centra za socijalni rad, u Srbiji živi blizu 6500 dece bez roditeljskog staranja, od čega je u hraniteljske porodice smešteno oko 5.800 dece , dok oko 700 njih detinjstvo provodi u domskom smeštaju. Po zvaničnoj statistici samo 3 % njih nastavi školovanje, a upravo je jedan od glavnih ciljeva projekta „Generacija budućnosti“ jeste da se mladi motivišu za dalji nastavak školovanja.

Pročitajte i...