Niške vesti

Nova istraživanja na Medijani

medijana-2011Na arheološkom lokalitetu Medijana, u period od 3. do 9. septembra, u organizaciji Asocijacije Geofizičara Srbije i studentske sekcije SEG-a Rudarsko-geološkog fakulteta, održaće se Prvi međunarodni studentski kamp, o primeni geofizičkih, mineraloških i petroloških metoda u arheologiji.

Geohemisjkim, petrološkim i mineraloškim analizama daće se odgovor na pitanje sa kojih lokaliteta potiče materijal koji su Rimljani koristili za gradnju i ukrašavanje vila na Medijani.

6. i 7. septembra u periodu od 12 do 14 časova, svi zainteresovani mogu posetiti lokalitet Medijanu, i učesnicima na terenu postaviti pitanja o primenjenim metodama i očekivanim rezultatima.

Kamp je finansiran od strane Society of Exploration Geophysicist (SEG), i podržan od strane projekata „Konstantinova vila na Medijani“ Ministarstva kulture, Arheološkog instituta i Narodnog muzeja u Nišu kao i Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu. Takođe, stručnu i tehničku pomoć realizaciji kampa su pružili Elektronski Fakultet i Laboratorija za geohemiju, kosmologiju i astrohemiju PMF-a, Univerziteta u Nišu.

Na kampu će učestvovati 15 studenata iz zemlje i inpostranstva, i 2 srednjoškolca, polaznika seminara geologije i arheologije Istraživačke stanice Petnica. Učesnici kampa će primenom najsavremenijih geofizičkih metoda, geomagnetskih, geolektričnih i elektromagnetskih udvrditi postojanje i prostiranje arheološki važnih objekata, koji se još uvek nalaze pod zemljom.

Pročitajte i...