Niške vesti

Niški leksikon na sajmu knjiga u Beogradu

beogradski-sajam-knjigaNa Sajmu knjiga u Beogradu održana je promocija Niškog leksikona. Projekat Leksikoni gradova Srbije pokrenuo je Službeni glasnik iz Beograda.

– Ovo je jedan od najvažnijih kulturoloških događaja u poslednje tri godine za Grad Niš, jer je ovo prvi takav leksikon u Srbiji, koji na reprezentativan način predstavlja naš grad. Više od sto saradnika u protekle dve i po godine bilo je uključeno u izradu Leksikona. Danas je veliki dan za Grad Niš jer danas imamo Leksikon koji oslikava, kroz sadašnjost, celu istoriju urbanog Niša, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Niški leksikon je prvi u ediciji leksikona gradova Srbije kojih će, kako je planirano, biti ukupno 24. Izrada leksikona Pirota i Užica privodi se kraju, dok je u toku je izrada leksikona Pančeva, Leskovca i Subotice.

– Niški leksikon ne samo što je prvi, već je jedan od važnijih u našoj kolekciji, jer je uspeo da postavi novi kulturološki međaš novoj leksikografiji. On prikazuje Niš modernim, savremenim, a istovremeno prikazuje njegovu istorijsku genezu. Niš je istovremeno i grad koji predstavlja Srbiju u celini, rekao je Slobodan Gavrilović, direktor Službenog glasnika.

Pročitajte i...