Niške vesti

Predstavljen Leksikon grada Niša

niski-leksikon2Posle promocije Leksikona Grada Niša na Sajmu knjiga u Beogradu, ovo delo predstavljeno je u Nišu. Na niškom Univerzitetu održana je promocija Leksikona Grada Niša. Niški Leksikon prvi je u ediciji leksikona gradova Srbije .

Projekat Leksikoni gradova Srbije pokrenuo je Službeni glasnik u saradnji sa lokalnim samoupravama.

– Ovo je jedan od najvažnijih kulturoloških događaja u poslednje tri godine za Grad Niš, zato što je niški Leksikon prvi te vrste u Srbiji. Leksikon Grada Niša koji na reprezentativan način predstavlja naš grad. Više od sto saradnika u protekle dve i po godine bilo je uključeno u izradu Leksikona koji oslikava, kroz sadašnjost, celu istoriju urbanog Niša, rekao je na promociji Leksikona gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

– Niški leksikon ne samo što je prvi, već je jedan od važnijih u našoj kolekciji, jer je uspeo da postavi novi kulturološki međaš novoj leksikografiji. On prikazuje Niš modernim, savremenim, a istovremeno prikazuje njegovu istorijsku genezu. Niš je istovremeno i grad koji predstavlja Srbiju u celini, rekao je Slobodan Gavrilović, direktor Službenog glasnika. Prema rečima Dragice Jevtić, urednice Nikog leksikona, Grad Niš je ovaj projekat započeo 30. aprila 2009. godine. Već maja meseca formirana je prva redakcija, a juna meseca započeta je izrada Azbučnika, sa čijom izradom su bili upoznati svi zainteresovani građani.Koncepcija leksikona je predstavljanje savremenog života grada Niša u bezbroj njegovih manifestacija. Urbani život je predstavljen kao sastavni deo evropskog civilizacijskog i kulturnog prostora, ali se ne izostavljaju specifičnosti nastale pod uticajem kultura van evropskog kulturnog kruga, koje imaju uticaj na identitet grada.

Koncepcija leksikona je predstavljanje savremenog života grada Niša u bezbroj njegovih manifestacija. Urbani život je predstavljen kao sastavni deo evropskog civilizacijskog i kulturnog prostora, ali se ne izostavljaju specifičnosti nastale pod uticajem kultura van evropskog kulturnog kruga, koje imaju uticaj na identitet grada.

Leksikon obuhvata 9 oblasti: prošlost i stanovništvo, Gradska uprava, topografski članci, kultura, institucije, umetnost, privreda, sport, život, navike i običaji.

Pročitajte i...