Niške vesti

Niš ostaje bez 5,2 miliona dinara

milos-simonovic Nakon sporazumnog prekida saradnje sa „Vind džetom“ i obustave letova na liniji Niš-Forli, italijanski lou-kost prevoznik ostao je dužan Nišu oko 5,2 miliona dinara. Iako su letovi obustavljeni pre skoro dva meseca kada je i „ispeglana“ finansijska računica, pare poreskih obveznika iz Niša još uvek nisu vraćene u gradski budžet.

U gradskoj vlasti Niša u ovom trenutku ne sumnjaju da će novac biti uredno vraćen, mada niko sa sigurnošću ne može da kaže kada će to biti. Paradoksalna situacija će nastupiti ako Italijani odbiju da vrate pare, jer je po ugovoru koji je grad potpisao u slučaju spora priznata nadležnost suda u Katanji, pa će se i spor voditi po italijanskim zakonima. U niškom Gradskom javnom pravobranilaštvu rečeno je da od njih niko još nije zatražio da se uključe u ovaj slučaj. Gradski javni pravobranilac Miomira Dinić navodi da do sada nisu imali nijedan slučaj da su interese grada morali da zastupaju u inostranstvu, po inostranim zakonima, ali da će se, ukoliko bude potrebno, prilagoditi i toj situaciji.

Niš i „Vind džet“ su raskinuli ugovor o subvencionisanju letova na liniji Niš-Forli 15. oktobra, dva meseca pre njegovog isteka. Novac koji italijanski lou-kost prevoznik duguje deo je depozita od 229.600 evra koje je Niš uplatio pre početka realizacije sporazuma. Kada je ugovor raskinut iz depozita su namirena dugovanja grada, koji je po svakom letu zakupljivao 100 mesta u avionima, a suma od 48.322 evra, odnosno oko 5,2 miliona dinara je iznos koji je preostao i koji bi trebalo da bude vraćen Nišu. Gradski većnik Boban Mihajlović kaže da je povraćaj sredstava zatražen i da ne sumnja da će italijanski prevoznik vratiti novac.

– Znam da je dopis upućen početkom novembra preko Uprave za finansije ili Uprave za privredu, ali nemam povratnu informaciju o ishodu. Depozit je bio uplaćen za slučaj kršenja ugovora ili neplaćanja ugovorenih obaveza. Kada smo prekinuli saradnju sporazumno i sravnili računicu, ostalo je da se gradu iz depozita vrati 48.322 evra – kaže Mihajlović.

Načelnica Uprave za finansije Snežana Jovanović kaže da nije upoznata sa time kada će i da li će novac biti vraćen jer je realizacija projekta išla preko Uprave za privredu. Načelnik Uprave za privredu Dragan Karličić pak navodi da je ta uprava bila samo operativni organ, a da je projektom rukovodio gradonačelnik posredstvom svojih službi. U kabinetu nam je potvrđeno da je rešenjem koje je potpisao gradonačelnik Miloš Simonović 4. novembra zatražen povraćaj pomenutog iznosa od 48.633 evra iz depozita, ali da se na odgovor „Vind džeta“ još čeka.

Izvor: Blic

Pročitajte i...