Magazin

Napokon dokazano… Živeli

pivoPivo sadrži jedinjenje koje pozitivno utiče na dejstvo polnih hormona i štiti od raka dojke i raka prostate, tako da će protivnici pivopija morati malo da ustuknu.

Naučnici Nemačkog centra za istraživanje raka u Hajdelbergu otkrili su da ksanthohumol, supstanca pronađena u hmelju, blokira pojačano dejstvo dva hormona – testosterona i estrogena i pomaže pri blokadi proteina PSA koji podstiče širenje raka prostate.

Iako su naučnici do sada znali da ta supstanca pomaže pri blokadi estrogena, prvi put su otkrili da inhibira i muške polne hormone.

„Istraživanje je još u ranoj fazi, ali se nadamo da ćemo kroz testove dokazati da ksanthohumol usporava razvoj raka prostate“, kaže Klarisa Gerhauser iz Centra u Hajdelbergu.

Ako se delovanje ksanthohumola pokaže korisnim, on bi se mogao jednog dana prodavati kao lek protiv raka. Zato naučnici sugerišu svima koji planiraju da se od raka štite pivom, da bi bilo dobro da konzumiraju ona piva koja su bogatija ksanthohumolom.

Naučnici ukažuju, da bi se prepoznale te vrste piva, da hmelj pivu daje gorčinu, pa tako gorka piva sadrže više ksanthohumola.

Pročitajte i...