Ovo niste znali

Sve više Nišlija žali se na probleme sa sinusima. Zašto?

Problemi sa sinusima su danas jedno od najvećih zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju građani Niša, ali i cele Srbije. Stručnjaci tvrde da su, posle glavobolje, oboljenja sinusa jedna od najčešćih zdravstvenih problema u regiji glave. Upalu mogu da izazovu virusi, bakterije i gljivice, pa čak i grinje, polen, aerozagađenja i duvanski dim. Jedan od mogućih uzroka pojave sinuzitisa su takođe i povreda sluznice sinusa pri naglim promenama atmosferskog pritiska, što može da se dogodi prilikom ronjenja ili letenja avionom. Kratak je put između obične, bezazlene prehlade, do ozbiljnog zapaljenja gornjih disajnih organa.

Sinusi su šupljine u kostima lica i lobanji kroz koje prolazi vazduh i omogućavaju nam da dišemo. Ove šupljine su obložene sluznicom i povezane su sa nosnom šupljinom. Sinusi su takođe rezonator glasa i utiču na visinu našeg glasa. U ljudskoj glavi ima pet parnih sinusa, čiji su otvori široki od 2 do 5 milimetara, koji komuniciraju sa nosnim šupljinama i spoljašnjom okolinom.

Kada su u pitanju deca, kod njih je sinuzitis teško uočljiv i obično se meša sa običnom kijavicom ili prehladom. Njihova forma sinuzitisa je skrivena i manifestuje je upala sluznice nosa, zapušenost, sekrecija, disanje na usta i kašalj. Prava dijagnoza se u većini slučajeva postavi tek posle javljanja nekih ozbiljnijih komplikacija. Pažnju roditelja treba da privuče kijavica koja traje duže od sedam dana, a posebno otok kapaka koji se ne povlači u toku dana. Srećom, problemi na mozgu su retki, ali su ipak mogući i mogu da se jave u vidu meningitisa, odnosno zapaljenja moždanih ovojnica, a još ređi je apsces, koji se javlja kao gnojna kolekcija u mozgu. Obe bolesti su izuzetno opasne i mogu da ugroze život obolelog.

Na tržištu je trenutno dostupno mnogo lekova koji vam obećavaju da će zauvek rešiti vaše probleme sa sinusima, ali, nažalost, malo toga zaista može da vam pomogne. Najčešće je to samo uzimanje para, dok vi u svoj organizam bespotrebno unosite razne hemikalije koje samo mogu da stvore otpornost vašeg organizma na neke zaista bitne lekove, koji bi trebalo da vam pomognu kod ozbiljnihih bolesti. Sinuse je najbezazlenije lečiti kapima za nos, ali njih ne treba koristiti duže od tri dana jer dovode do oštećenja sluzokože i mogu da stvore zavisnost. Jednu stvar je bitno napomenuti: sinusi se leče i prirodnim putem.

Da bi sinusi pravilno funkcionisali, veoma je bitno da se redovno dreniraju, kako bi vazduh mogao neometano da prolazi kroz njih. Poremećajem ovih funkcija, stvara se temelj za nastanak mnogih ozbiljnih obolenja, koji mogu da izazovu velike zdravstvene probleme. Najčešće komplikacije koje uzrokuje nelečena upala sinusa su zapaljenjske promene srednjeg uha, ždrela i donjih disajnih puteva, a možda i najopasnije je zapaljenje pluća.

Kako ne bi došlo do svih opasnih komplikacija koje smo nabrojali, veoma je bitno voditi računa o redovnom dreniranju sinusa, ali i izbegavati duvanski dim i obuzdavati alergije, da se ne bi stvaralo plodno polje za razvoj bakterija koje su jedan od glavnih uzročnika upale sinusa.

Pročitajte i...