Magazin, NišCafe

Nega kože tokom letnjeg perioda: saveti i preporuke

Nega kože

Sa dolaskom leta i toplijeg vremena menjaju se i potrebe naše kože. Nećemo istim proizvodima negovati kožu lica (ali i tela) u letnjim mesecima kao u onim hladnim, jesenjim ili zimskim danima.

Ukoliko primećujete da je vašoj koži potrebna promena rutine u tom periodu, a niste sigurni odakle da počnete – pročitajte o proverenim koracima i savetima koje smo za vas pripremili u nastavku.

Koristite kreme za negu kože na vodenoj bazi

Kreme i serumi za bore mogu biti odličan način da tretirate, odnosno da negujete svoje lice tokom vrelih, letnjih meseci. Razlog tome leži u činjenici da su kreme za ovu “namenu” bogate hijaluronom, kolagenima, vitaminom C i drugim blagotvornim supstancama koje odlično vezuju vodu i zadržavaju je unutar ćelija epidermisa.

Letnja krema bi trebalo u sebi da sarži veći procenat vode, ili da bude bazirana na vodi kako ne bi dodatno pospešivala lučenje sebuma – onog neprijatnog i “masnjikavog” traga na licu, posebno aktivnog u predelu čela, brade i oko nosa.

Kreme za zaštitu od sunca – nigde bez SPF-a

Alfa i omega letnje nege jeste krema koja u sebi sadrži SPF zaštitni faktor ili krema namenjena baš za to – za sunčanje i zaštitu od štetnog UVA i UVB zračenja. Ukoliko se plašite da ćete previše “umastiti” kožu lica kremom za sunčanje – barem jedan proizvod koji koristite na licu (krema, podloga, puder…) potrudite se da u sebi sadrži SPF.

Praktikujte temeljnu higijenu dva puta dnevno

Higijena lica, odnosno redovno umivanje je osnova svake lepe i negovane kože! Naročito leti se stvara potreba da naše lice očistimo od previše proizvoda, krema, pudera, tonera ali i nečistoća i znoja.

Umivanje se preporučuje izjutra – radi skidanja tretmana koji su našu kožu oporavljali tokom noći i uveče – kada joj dajemo šansu da se oporavi. Preporučuje se i da barem jednom u tokom dana umijemo lice, ukoliko ne nosimo šminku, naravno.

Češće osvežavanje lica

Ukoliko nemate priliku da se umijete preko dana, te da vodom i omiljenom “umivalicom” osvežite kožu lica, poslužite se malim trikom koji će vašu kožu učiniti svežom, mekanom i zaglađenom. Tajna je u posebno formulisanim “mistovima” za lice, sprejevima ili popularnim termalnim vodama.

Termalna voda na licu deluje tako što neguje kožu, naročito osetljivu ili iziritiranu suncem. Hidrira, umiruje, jača prirodni imunitet, štiti od bakterija i nečistoća.

Nega kože

Hidrirajuće maske nakon izlaganja suncu

Ponekad ni nošenje kreme sa SPF faktorom ne može da spreči osećaj zatezanja, naročito nakon višesatne izloženosti direktnom i štetnom sunčevom zračenju. Zbog toga je kožu potrebno dodatno nahraniti i “nagraditi” tretmanom za hirdiranje i pospešivanje volumena.

Ukoliko trenutno nemate mogućnosti da odete kod kozmetičara, a prvenstveno kod dermatologa, na tržištu postoje brojni proizvodi namenjen negovanju i tretiranju kože lica nakon sunčanja, počevši od krema pa sve do noćnih maski i “sheet” maski bogatih hijaluronom, antioksidansima i vitaminima.

Redovna hidratacija i raznovrsna ishrana

Zdrava i raznovrsna ishrana je osnovno polazište za lepu kožu. Zato je dobro u svaki obrok tokom leta treba uvrstiti što više zeljastog povrća, kao i voća bogatog vodom. Kako se tokom leta znojimo mnogo više i često smo izloženi jakom suncu, naše telo proizvodi mnogo više energije kako bi hranu svarilo i pretvorilo je u “gorivo”.

Zbog toga nije zgoreg obroke obogatiti suplementima prirodnog porekla, kao što su kakao, kokos, badem ili maka. Ukoliko niste sigurni koji bi proizvod odgovarao baš vama, preporučujemo da pogledate po čemu su poznati Just Superiror proizvodi, te da onda odaberete suplement po svom ukusu.

Leti nam je potrebno mnogo više vode

Kao što rekosmo, znojenje podstiče isušivanje kože tela i lica, stoga je od presudnog značaja za održavanje vlažnosti i gipkosti kože – veći unos tečnosti, pre svega vode. Voda je najbolja namirnica koju možete ponuditi svom organizmu, nije skupa a benefiti su beskonačni.

Imajte na umu sledeću stvar! Koža, naročito ona na licu – voli rutinu! Voli da duže vreme uživa i usvaja sve one kvalitetne sastojke iz krema koje joj nudite tokom dužeg vremenskog perioda.

Zato, ni sa letnjom negom ne treba prenagliti ili očekivati poboljšanje nakon jednog korišćenja/tretmana. Budite uporni, posvetite se pravilnoj nezi svoje kože i omogućite joj da preko leta diše, u isto vreme štiteći je od svih faktora koji bi je oštetili na duže staze.

Pročitajte i...