Magazin

Još jedna šansa za srpski Rock ‘n’ Roll

GitaraPrvi Beogradski autorski rok festival (BARF) biće usmeren na promociju novih bendova i pevača i afirmaciju domaće rok muzike.

Sa idejom da afirmiše domaću rok scenu, Udruženje rok muzičara Srbije (URMUS) priprema prvi Beogradski autorski rok festival (BARF) koji će biti održan 12. i 13. decembra u Domu omladine Beograda. BARF će biti usmeren na promociju novih autora i pevača, i afirmaciju rok muzike u Srbiji, najavljuju organizatori, a član Upravnog odbora URMUS-a Aleksandar Karadžić ističe da je suština BARF-a promocija novih mladih autora koji do sada nisu objavljivali pesme.

– Pokušaćemo da vratimo srpsku rok scenu na nivo iz sedamdesetih i osamdesetih, pa donekle i devedesetih godina 20. veka, kako bismo imali bendove kao što su „Riblja čorba“, „Partibrejkersi“, „Ekatarina Velika“…

Pravo učešća na ovom takmičarskom festivalu, kako najavljuje Karadžić, imaju svi, a uslovi su da pesme budu na srpskom jeziku i da do sada nisu objavljene.

– Na festivalu mogu da učestvuju i bendovi koji imaju već izdate albume, ali je neophodno da na konkurs pošalju neobjavljene pesme – precizira Karadžić i najavljuje da će devet izvođača odabrati stručni žiri, koji će činiti muzičari i rok kritičari, a desetog učesnika odabraće publika glasanjem putem Interneta.

Po pet bendova predstaviće se 12. i 13. decembra. Svaki takmičar imaće pola sata za svoje predstavljanje. Tri pesme sa kojima bend konkuriše moraju biti izvedene, a druge kompozicije mogu biti odsvirane tokom preostalog vremena.

Karadžić dodaje da je ideja o pokretanju ovog rok festivala izazvala odlične reakcije među starijim muzičarima.

– Ljudi su shvatili da ovaj festival nije komercijalnog karaktera i da nam je jedino bitna afirmacija rok muzike i novih autora – kaže Karadžić i ukazuje da je krajnje vreme da se „domaća muzička scena obogati novim mladim ljudima“.

Komentarišući srpsku rok scenu, predsednik URMUS-a Predrag Cvetković ocenjuje da veliki problem predstavlja zatvorenost medija za emitovanje pesama, spotova i snimaka koncerata rok muzičara, te je bitan razlog za osnivanje BARF-a upravo „probijanje te medijske blokade“.

S druge strane, Karadžić ističe i značaj koncertne aktivnosti za svaki bend i dodaje da je potrebno podstaći ljude da idu na koncerte mladih rok grupa.

– Festival je u stvari pokušaj da dokažemo da može da se održi takva manifestacija, jer poslednjih godina se uglavnom organizuju koncerti stranih bendova, dok su nastupi domaćih bendova retki.

Pobedniku 100.000 dinara
Prva nagrada festivala iznosi 100.000 dinara. Drugu nagradu činiće muzička oprema i instrumenti u vrednosti od 50.000 dinara, dok je treća nagrada snimanje pesama u jednom od renomiranih beogradskih studija u trajanju od 30 do 50 sati. Četvrtoplasirani bend biće nagrađen sa 50.000 dinara, a dobitnika će izabrati publika. Novčane nagrade su obezbeđene zahvaljujući SOKOJ-u koji je prepoznao ovu manifestaciju kao način afirmacije mladih rok autora.

Politika

Pročitajte i...