Insajder

Insajder | Eyot

EYOT

Novi horizonti

Bend Eyot postoji oko 3 godine. Za to vreme dosta se pričalo i pisalo o njima.

Kako i da ne kada je ovaj bend svirajući svoj moderni jazz nastupao na festivalima u Nemačkoj, Grčkoj pa čak i u Dubaiju. Posle tolikih putešestvija bend je rešio da napravi koncertu svom matičnom gradu. I to ne bilo kakav koncert već snimanje DVD-ja.

Kao mesto je izabrano Lutkarsko pozorište. Pokazalo se da je to bio pravi izbor jer je prostor bio taman pun, što i nije toliko puno ali sasvim dovoljno za ovakvu priliku. Još na ulazu su se kroz gužvu muvale kamere. Koncert je počeo samo sa par minuta zakašnjenja dok se nisu svi smestili na svoja mesta(pardon, izvinite, pardon, oprostite, samo da prodjem).

Na binu su izašla četvorica muzičara koji su se bez ikakvih odugovlačenja prihvatili instrumenata i započeli koncert za pamćenje. Svirali su numere sa svog prvenca „Horizon“ koje se kreću negde izmedju fusion jazza, ambijentale, post rocka i ko-zna-čega-sve-ne. U Jazz se ne razumem preterano ali to je i prednost ovog benda. Niste morali u životu da pustite Ellingtona, Monka, Davisa, Coltranea i ekipu da bi vam ovo prijalo uhu. Štaviše za razliku od klasičnog jazza(koji manje više potpuno razumeju samo muzičari) ono što Eyot svira nije uopšte naporno za slušanje.

Možda ima nekih koji nisu navikli na pesme od 10 minuta ali s albumom „Horizon“ se to vrlo lako može promeniti. Bend je zvučao fantastično tumarajući po mističnim i orijentalnim deonicama gradeći vanprostorni zid tenzije koji kulminira nečim u žargonu nazvanim eargasm. Publika je posle svake pesme fenomenalno reagovala(ipak neće da se bruka na snimku). Čak su u početku započinjali aplauzi kojima i nije bilo vreme ali to nije ni bitno. Takodje, možda je od samog početka osvetljenje trebalo da bude dinamičnije zbog zajebanijeg efekta.

Bilo kako bilo, Eyot je sinoć svima dokazao zašto je putujući svetom zaradio epitet „Nirvane evropskog jazza“. Čak i da vam se ne svidja ovo poredjenje neminovno je da zvuk Eyota vodi do nirvane. Onakva klavirska energija, lucidnost basa, svemirsko sviranje gitare i jačina bubnja ne vidjaju se svaki dan u ovoj vrsti muzike. Nastup je trajao sat i po zajedno sa bisom koji se završio eksplozijom jedne bučne granate. Prisustvovali smo koncertu bez reči koji je tako puno rekao. Ne znam za ostale ali ja sam se osećao kao delić nečeg bitnog.

Ovo je samo još jedan početak za Eyot koji će tek pisati svoju priču. Već se radujemo DVD-ju i novom albumu.

Aleksandar Nikolić Coa

Pročitajte i...