Niška muzička scena

Eyot objavljuje drugi album

eyotNovi album niškog džez sastava Eyot, „Drifters“, objaviće nemačka izdavačka kuća Neuklang Records 4. januara 2013. godine
Album je snimljen u renomiranom studiju Bauer u Ludvigsburgu 9. i 10. jula 2012, i na njemu se nalazi osam novih autorskih kompozicija benda. „Drifters“ će se naći u prodaji širom Evrope, u Japanu i Australiji, dok će distributer za srpsko tržište biti One-HiFi.

„Radili smo u vrhunskim uslovima, imali sjajnog snimatelja Philippa Hecka koji je ujedno i ko-producent albuma. U takvoj atmosferi napravili smo materijal koji koji kvalitetom ispunjava sve norme svetskog tržista“, objašnjava pijanista i frontmen Eyota Dejan Ilijić. Poredeći novi materijal sa prvencem „Horizon“, dodaje: „Zadržali smo ‘živi’ zvuk i sa te strane postoji nit sa prvim albumom, ali mislim da je ovo korak napred kako u zvučnom tako i u stvaralačkom smislu. Akcenat je jos više na kompoziciji i aranžmanima gde svi instrumenti imaju podjednaku ulogu“.

Grupa Eyot osnovana je 2009. godine i čine je Dejan Ilijić (klavir), Marko Stojiljković (bas), Slađan Milenović (gitara) i Miloš Vojvodić (bubnjevi), a njihova muzika predstavlja kombinaciju džeza, klasičnog klavira, ambijentalne muzike i istočnoevropskog folklora. Prvi CD „Horizon“, objavljen za njujoršku nezavisnu izdavačku kuću Ninety and Nine Records, web magazin Jazzin.rs je proglasio za najbolji domaći album 2010., dok ga je dnevni list „Blic“ uvrstio među pet najboljih džez izdanja te godine u Srbiji.

Pre i posle objavljivanja albuma Eyot je održao veliki broj koncerata u inostranstvu, a poseban kuriozitet predstavlja turneja po Dalekom istoku ove jeseni, kada je tokom oktobra bend nastupio na šest festivala u Kini i Južnoj Koreji. Tokom 2012. nastupali su i na najvećem evropskom sajmu muzičke industrije MIDEM u Kanu, a krajem novembra predstavljali su Srbiju na festivalu „Jazzycolors“ u Parizu, u organizaciji inostranih kulturnih centara u prestonici Francuske.

Pročitajte i...