NišCafe

Dokumentarac o duhovnom blagu Panteleja

crkve

Ekipa niških autora započela je snimanje dokumentarnog filma “Duhovno blago Panteleja” koji će, prema njihovim rečima, biti autentičan zapis o izgledu, istoriji, značaju i atmosferi crkava i manastira iz severoistočnog dela Niša i njegove bliže okoline.

Ovaj dokumentarac će predstaviti 14 crkava i 2 manastira, a autorski tim ima za ovaj projekat blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Svedoci smo da poslednjih godina filmski i televizijski programi sadrže nasilje, siromaštvo, rialiti, nemoral… Zbog toga sam došao na ideju da krenemo u realizaciju filma koji je bogat sa moralnim vrednostima, istorijskom lepotom i duhovnim stvarima – kaže producent filma Gradimir Nikolić.

Objašnjava da kroz ovaj srednjemetražni dokumentarac žele da sačuvaju od zaborava neizmerno arhitektonsko i duhovno blago, ali i promovišu crkve i manastire kao turističke destinacije.

Premijeru autori najavljuju za april 2016. godine. Režiju filma potpisuje Jasmina Ranđelović, scenario Velibor Petković, a produkciju radi niški NG tim. Dokumentarac se snima pod pokroviteljstvom niške opštine Pantelej.

Južne vesti

Pročitajte i...