Sport

DRAGAN PANTELIĆ

Najčuveniji golman Reala sa Nišave, rođen je decembra 1951. godine u Lešnici. Svoju golmansku karijeru započeo je u istoimenom klubu, dok je najveće uspehe postigao braneći za Radnički i reprezentaciju. Četiri puta je branio i za selekcije Sveta ili Evrope. Godine 1997. vršio je dužnost predsednika FK Radnički Niš.

U kasnim sedamdesetim i prvoj polovini osamdesetih, Panta je važio za jednog od najboljih evropskih golmana.

Ostao je zapamćen ne samo po svojim atraktivnim i hrabrim odbranama, već i po nepogrešivosti sa jedanaest metara. Igrajući za Radnički postigao je 23 gola, a jedne sezone je čak bio i drugi strelac tima.
Na prvenstvenom meču u Nišu protiv Mostarskog Veleža, Pantelić je postigao jedini gol na meču sa preko 80 metara, degažirajući loptu iz svog šesnaesterca. Lopta je preskočila slavnog Envera Marića, i na oduševljenje Meraklija završila u mreži.
Značajnu ulogu je imao i na svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine, pogotovo na utakmici protiv Hondurasa. Utakmica je završena rezultatom 1:0 za Jugoslaviju, a ostala je zapamćena po tome što je posle odbrane jednog od „zicera“, Pantelić mahao prema trenerskoj klupi glasno govoreći:“Menjajte nešto!“

Igračka statistika:
421 utakmica za FK Radnički Niš, 23 gola (1971-1981)
67 utakmica za Girondins de Bordeaux (1981-1983)
8 utakmica za jugoslovensku olimpijsku reprezentaciju
19 utakmica za jugoslovensku „A“ selekciju, 2 gola (1979-1982)
4 utakmice za selecije Evrope i Sveta.

Foto: mozzartsport.com

Pročitajte i...