Niške vesti

Carski par i Kosovka devojka od betona

Figure cara Konstantina, carice Jelene, Kosovke devojke, delo su Nišlije Ljubiše Cvetkovića nastale u podrumu njegove porodične kuće. Iako nalik pravim ljudima i radovima kakvi se mogu videti u muzejima voštanih figura, Cvetkovićevi istorijski junaci napravljeni su od betona, a samo Kosovka devojka teška je 900 kilograma.

kosovka-devojka

Kako kaže, inspiracija su mu Kosovski boj i srpska istorija, a u svom domu napravio je pravi mali atelje, sve to „od viška vremena i ljubavi prema umetnosti“. Po zamimanju je elektrotehničar, ali od kada je ostao bez posla posvetio se svojoj velikoj ljubavi-umetnosti.

– Od podruma napravio sam radionicu gde provodim najmanje osam sati dnevno, ali često umem i da dočekam zoru. Od 1995. godine ovo je moj hobi. Nije mi teško, jer sve što radim radim iz ljubavi prema umetnosti i našoj istoriji. Porodica mi je najveća podrška i pokretač svega. Grad mi je ponudio prostor u Tvrđavi, ali to nisam prihvatio jer je nekako mnogo bolje raditi kod kuće. Po zanimanju sam elektrotehničar jake struje. Radio sam u Duvanskoj industriji, ali sam ostao bez posla. Počeo sam da radim privatno, pa sam na taj način dobio malo više slobodnog vremena. Rešio sam da ga iskoristim na kvalitetan način. Majka Zora je odgovorna za moju kreativnost, jer me je dok sam bio dečak vodila po manastirama topličkog kraja – kaže Ljubiša Cvetković.

Sva dela predstavljaju spoj skulpture, slikarstva i dekorativne umetnosti ornamentike. Najglomaznija skulptura „Kosovka devojka“, teška je oko 900 kilograma, Ljubiša je spreman da sruši deo kuće, ako bude trebalo da je preseli u prostor gde bi izlagao svoje radove.

– Ukoliko ostvarim neki dogovor sa gradom i dobijem prostor za izlaganje svojih radova, spreman sam da srušim deo temelja kako bih izneo ovu skulpturu. Radim u cementu, gvožđu, bakru… Sve su to neki jeftiniji materijali, jer sam finansiram, porodica mi je na prvom mestu, a ono malo viška što ostane, ja kupim neophodan materijal – naglašava Cvetković

Punih 16 godina stvara, želeći da ostavi trag iza sebe, ne štedeći ni vreme ni novac. Od svog hobija kako nam je rekao, nikada nije zaradio ni dinara.
– Od malena sam želeo da se bavim ovom vrstom umetnosti, ali sam tek sada u zrelom dobu ostvario svoj san. Moje najnovije delo je skulpture car Konstantin i carica Jelena, u čast proslave potpisivanja Milanskog edikta 2013. godine, koja će nadam se tada biti prikazana. Do sada sam imao sam izložbe u Domu vojske, moja dela pogledali su danski i holandski ambasadori, ostali su zbunjeni kada sam im rekao da je stalna postavka mojih radova u podrumu – zaključuje Ljubiša.

Izvor: Blic

Pročitajte i...