Magazin

Šta privlači turiste u Niš?

Turisti sa svih strana sveta ne zanemaruju Niš prilikom posete Srbiji. Bogata tradicija, kultura i mnoštvo opcija za zabavu – otkrijte šta je najbolje u Nišu!

Niš je jedna od najcenjenijih turističkih destinacija u Srbiji, s visokom ocenom za gostoljubivost. Najviše turista dolazi iz Bugarske, Grčke i Nemačke, a bogatstvo grada privlači i posetioce iz Rusije, Švedske i Kine.

Šta je ono što sve njih privlači u Niš, saznajte u ovom tekstu!

Zdanja od velikog istorijskog značaja

Niš je od svojih drevnih početaka bio mesto sudara svih kultura i civilizacija koje su prolazile Balkanom. Danas su najprimetniji orijentalni uticaji, ali oni leže na ostacima Vizantije, starog Rima i mnogih drugih naroda.

Niška tvrđava

Niška tvrđava nalazi se na obali reke Nišave u centru grada. Tokom istorije, rušena je i obnavljana više puta, od Rimljana, Vizantinaca, Slovena, Bugara i Srba, a konačni oblik dobila je tokom 18. veka; Turci su žurili sa izgradnjom kako bi obezbedili ovaj važan strateški položaj, i kao materijal su, osim kamena iz okolnih sela, koristili sve što su našli u Tvrđavi kada su došli.

Niška Tvrđava

Njen prostor obuhvata preko 22 hektara, sa rovovima dugačkim preko dva kilometra, 8 metara visokim zidinama i u njoj možete videti spomenike iz perioda od I do IV veka, ostatke rimskih termi, antičke i vizantijske ulice, hamam, Bali begovu džamiju i druge drevne ostatke.

Ćele kula

Strašan spomenik nastao nakon velike bitke na Čegru.

Kada je Huršid paša video da je, uprkos tome što je osvojen položaj na brdu Čegar, poginulo duplo više turskih vojnika nego Srba, naredio je da se sazida kula od lobanja kao opomena onima koji se usprotive Turskom carstvu.

Prema zapisima iz 19. veka, u kulu je uzidano ukupno 952 lobanje. Ona je spolja zaštićena od propadanja kapelom, a ispred nje se nalazi bista Stevana Sinđelića, sa porukom koja opominje kakve su žrtve podneli naši preci da sačuvaju nezavisnost države.

I na samom brdu Čegar postoji spomenik ovoj bici – delo arhitkete Đulijana Đupona.

Kazandžijsko sokače

U Kopitarevoj ulici nalazi se jedini očuvani deo stare niške čaršije.

U ovoj zanatlijskoj četvrti, najrazvijeniji je bio kazandžijski zanat: posle oslobođenja od Turaka ovde je radilo oko 13 kazandžija. Poslednje radnje zatvorene su tek krajem prošlog veka, a danas se ovde nalazi mnoštvo dobrih restorana i kafića. Svaka agencija za organizaciju događaja će vam reći da je ovo jedan od centara zbivanja u modernom Nišu!

Bogati muzeji

U Nišu se nalaze i neki važni muzeji koji brojnim artefaktima ilustruju istorijska razdoblja važna za grad. Ovi su najposećeniji.

Arheološka sala Narodnog muzeja

Ovde su izloženi artefakti stari nekoliko hiljada godina: praistorijski predmeti sa Bubnja, Vrtišta, Malče i Humske čuke, rimski novac iz perioda od prvog do petog veka, ostaci paganskog hrama sa Medijane, srednjovekovni nakit, ikone…

U Arheološkoj sali izložene su i skulpture cara Konstantina, carice Teodore i Jupitera na tronu.

Medijana

medijana-za-turiste

Medijana je luksuzno predgrađe antičkog Naisusa, nastalo početkom četvrtog veka. Najviše se gradilo za vreme Konstantinove vladavine: ovde su imućniji stanovnici Naisusa zidali veličanstvene vile, a na razvijenu ekonomiju i poljoprivredu ukazuju ostaci silosa, sistema za navodnjavanje (uz vodovod i vodotoranj), i zanatskog centra.

Centralno mesto zauzuma veoma raskošna vila sa peristilom, specifične arhitekture koja podseća na sicilijansku vilu cara Maksimilijana.

Danas ovde možete videti ostatke te, kao i drugih vila, žitnicu i ostatke dve ranohrišćanske crkve.

Značajni spomenici

Širom Niša naći ćete nekoliko važnih kulturno – istorijskih spomenika: pored onih posvećenih stradalim vojnicima i oslobodiocima grada, tu su i spomenici voljenim i poštovanim umetnicima rođenim u Nišu.

Spomenik Šabanu Bajramoviću

Bronzani spomenik čuvenom romskom kompozitoru i pevaču rođenom u Nišu nalazi se ispred Oficirskog doma od 2010. godine.

Šabana Bajramovića je Time magazin proglasio za jednog od deset najuticajnijih izvođača bluza, a pesma Đelem Đelem je u njegovom izvođenju proglašena za zvaničnu himnu svih Roma na svetu. Za sobom je ostavio preko 700 pesama.

Spomenik Stevanu Sremcu i Kalči

Skulptura Stevana Sremca se na početku Kazandžijskog sokačeta druži sa lovcem Kalčom, junakom iz njegove knjige „Ivkova slava”.

Akademski vajar Ivan Felker im je pridružio i Kalčinog vernog psa.

Spomen kosturnica

Ova kosturnica je uspomena na žrtve Prvog svetskog rata, koje su streljali Bugari, i rad je vajara Slavka Miletića.

Spomen kosturnica podignuta je upravo na mestu gde se dogodilo streljanje, koje je desetkovalo učesnike Topličkog ustanka 1917. godine.

Verski objekti Niša

Još od cara Konstantina, Niš je mesto gde se negovala hrišćanska tradicija i kultura. Ovde ćete sem crkava i manastira naći i verske objekte jevreja, katolika i muslimana.

Crkva Svetog Nikole

Ova crkva bila je svedok burne balkanske istorije: smatra se da je na ovom mestu bilo više crkava koje su iznova rušene i podizane – primer za to su ostaci temelja crkve iz 1737. godine, srušene u besu Turaka zbog srpske neposlušnosti, koji se nalaze u blizini današnje crkve.

Ona je podignuta 1864. kao turska džamija, tokom istorije je 6 puta menjala versku namenu, da bi nakon oslobođenja od Turaka konačno bila ustanovljena i renovirana za potrebe pravoslavaca.

Islam – agina džamija

Od 19 džamija, koliko je postojalo u Nišu u vreme vladavina osmanlija, do danas se zadržala samo ova. Podigao je Islam – aga Hadarević 1870. godine, a i danas ima svoju praktičnu versku namenu za muslimane.

Sinagoga

Sinagoga Niš

Prva niška sinagoga izgorela je u požaru u 19. veku, pa je 1925. na njenom mestu podignuta nova. Ona se održala do Drugog svetskog rata, kada je većina niških jevreja stradala u Holokaustu.

Danas ova zgrada pripada gradu i pretvorena je u galerijski prostor Narodnog muzeja Niša, a od 1986. je zbog arhitektonske i istorijske vrednosti pod zaštitom države.

Župa uzvišenja Svetog Krsta

Niš je bio prvi srpski grad u kome je uspostavljena katolička župa. Ona je ovde sagrađena još nakon oslobođenja od Turaka, tokom istorije je obnavljana i dozidana, a današnji izgled ima od 2007. godine.

Šoping u Nišu

Pored brojnih manjih, lokalnih prodavnica, u Nišu se nalazi i nekoliko šoping centara: tu su Forum, Merkator i Stop Shop, ali i kineska robna kuća Panda sa jeftinom robom.

Kultura i zabava

Niš je dobro mesto za zabavu za svačiji džep, uzrast i ukus!

Pored brojnih klubova i diskoteka, dobra ideja je svratiti i na veče žive muzike u neku od lokalnih kafana. Osim vikendom, možete se proveseliti i radnim danima: većina kafana ima živu muziku određenim danima tokom cele nedelje.

Za ljubitelje nečega mirnijeg, tu su dva pozorišta: Narodno i Lutkarsko, a i tri bioskopa: Vilin grad, Kupina i Cineplexx.

Umetnička dela videćete u dve galerije: Galeriji savremene likovne umetnosti i Međunarodnoj likovnoj koloniji u Sićevu.

Što se tiče ozbiljne muzike, Niški simfonijski orkestar će vas sigurno očarati: to je jedna od najznačajnijih srpskih institucija kulture, sa bogatim repertoarom koji pokriva operu, barok, kamernu muziku i još mnogo toga.

Manifestacije i festivali u Nišu

Podesite svoje kalendare prema ovim događajima!

Nišville

Nišvil

Međunarodni džez festival održava se u drugoj polovini avgusta i privlači goste i izvođače džez muzike sa svih strana sveta. Mnoštvo stejževa, kao i dečiji, filmski i noćni, muzikom mame na dobro letnje veče.

Filmski susreti

Takođe krajem avgusta, Niš postaje grad glumaca! Filmske susrete su svojevremeno posetili i Elizabet Tejlor i Ričard Barton.

Na Filmskim susretima u niškoj Tvrđavi uživaćete u otvorenom bioskopu.

NIMUS

Krajem oktobra se u Nišu već 35 godina održava festival klasične muzike. Na NIMUS – u nastupaju domaći i strani orkestri, instrumentalni solisti i operski pevači.

Dani bureka

Niš početkom jeseni miriše na burek. Pored reke Nišave domaći i strani gosti uživaju u ovom popularnom specijalitetu u raznim varijantama: od klasičnog, praznog, do bogato filovanih komada sa šunkom, mesom i sirom.

Dani Svetog cara Konstantina i carice Jelene

U Nišu se od prvog do petog juna održavaju razne svečanosti i događaji u čast najznamenitijeg Nišlije – cara Konstantina, i njegove majke carice Jelene.

Sva ova mesta i događaji svedoče o tome koliko je Niš grad bogat kulturnim i zabavnim sadržajima, i zato ne propustite da ga posetite – uverite se zašto strani turisti dolaze u velikom broju!