Magazin

6 znakova da provodiš previše vremena online

nerdVeoma je lako da se navučeš na Internet sadržaje i razviješ ovu modernu opsesivnost. U jednom trenutku kreiraš Fejsbuk nalog da bi bio u kontaktu sa prijateljima u inostranstvu, a već sledećeg trenutka lajkuješ 2358 grupa. Ili posetiš IMDB da proveriš ime nekog glumca, a završiš dvanaestočasovnim gledanjem trejlera. Proveri koliko je tvoja zavisnost od Interneta napredovala.

1. Govoriš „tviteraški“
Ukoliko si izašao sa prijateljima na večeru i izvestan Milan kaže nešto što privlači pažnju, nije društveno prihvatljivo da mu se obratiš rečima @Milan, Viagra može da se koristi i rekreativno. Nije u redu ni da širiš tračeve po firmi u formi: „Retweet direktor, polovina zaposlenih će biti otpušteno ovog meseca.“

2. Koncentracija ti je k’o u zlatne ribice
Kada si online uvek radiš nekoliko stvari odjednom, na primer, proveravaš mail-ove, četuješ sa prijateljima, čitataš blogove, uhodiš nekoga na Facebook-u, guglaš – Kućna dostava hrane, i na kraju završiš čitajući članke na Trojci. Sve je to lepo, ali kad izađeš iz sale za poslovne sastanke i potrčiš ka ulici ne bi li saznao kakav je to čudan zvuk, ne garantuje to uspešnu karijeru.

3. Ne treba ti TV
Ni televizija nije najbolji izbor, mada kad već imaš toliko slobodnog vremena kombinuj. Ali, sve što poželiš da gledaš već ima online. Doduše, to što si hteo da pogledaš seruju, ali te je dovelo do reportaže o lekovitom blatu u Sibiru, nema veze.

4. Imaš bliske prijatelje koje nikada nisi upoznao
Obično počne standardnim FB pozivom za prijateljstvo i ako se ne ispostavi da je osoba manijakalno nastrojena, postaje tvoj najbolji prijatelj. Prestaješ da komuniciraš sa svima iz svog života i stalno četuješ. Razmisli malo, postoji šansa da tvoj online prijatelj, kome se poveravaš o seksualnim problemima, ima samo 12 godina.

5. Govoriš o sebi u trećem licu
Tvoj se život potpuno promenio i ti sada konstantno izbacuješ nove statuse, komentare i informacije koje niko ni ne želi da zna. U jednom trenutku shvataš da je nepotrebno govoriti u prvom licu i da je mnogo lepše izbegavati imenicu „Ja“. „Petar ima nove patike“ – zvuči mnogo bolje.

6. Znaš sve i pre nego što se desi
Ni lekari još nisu potvrdili smrt tvoje omiljene prerano preminule zvezde, a ti već sat vremena sa 150.000 istomišljenika oplakuješ njenu smrt u 53 novostvorene grupe posvećene tom nesrećnom događaju. Kada ti prijatelji pošalju smešan video, ti si ga već gledao, dobar tekst, već pročitano.

S obzirom da sve znaš, izgleda da ti je nepoznato samo to da te prijatelji ogovaraju i ne simpatišu baš mnogo. Sledeći put kad ti pokažu snimak psa koji jaše konja, nasmej se.

Medio

Pročitajte i...