Niške vesti

Zvonko Karanović dobitnik nagrade “Laza Kostić“

zvonkoPisac Zvonko Karanović dobitnik je književne nagrade „Laza Kostić“ za knjigu pesama u prozi „Mesečari na izletu“, koju je izdala beogradska knjižarska kuća „Lom“. Karanoviću, koji je 19. dobitnik „Laze Kostića“, nagrada će biti uručena u četvrtak, 28. feburara, u 11.00 časova na Međunarodnom „Salonu knjiga“ u Novom Sadu.

„Nagrada, koja se sastoji od diplome i 150.000 dinara /1.240 evra/, ujedno omogućava Karanoviću i da tokom `Salona knjiga` o svojoj zbirci razgovara sa čitaocima“, rekao je Srni predsjednik žirija za dodjelu ove nagrade Nenad Šaponja.

On je istakao da je nagrada „Laza Kostić“ po značaju i prestižu u Srbiji odmah iza NIN-ove nagrade, kao i književne nagrade „Meša Selimović“.

„Dovoljno je reći da laureat `Laze Kostića` može konkurisati za dobijanje nacionalne penzije. Možda je jedina, ali mala mana nagrade što u konkurenciji za nju mogu biti samo oni pisci koji svoja dela izlažu na `Salonu knjiga“, rekao je Šaponja.

nagrada

Prema njegovim riječima, Karanovićevi „Mesečari“ kao da egzistiraju u blago psihodeličnoj potrazi za vlastitošću. „Skriveni iza virtuelne zavese, istkane od mehaničkog sna i lelujave jave, u potrazi za identitetom – skrivenim u kodovima i čipovima globalnog neonskog sveta, oni nam otkrivaju egzistencijalno ponorne mogućnosti pripovedanja“, naveo je Šaponja.

U konkurenciji za nagradu „Laza Kostić“ bilo je 90 knjiga objavljenih između dva „Salona knjiga“. Osim Šaponje, članovi žirija za dodjelu nagrade su i Đorđe Pisarev i Zoran Đerić.

Pročitajte i...