Gradske face, Kultura i umetnost

ZORAN STOJANOVIĆ KOKAN

ZORAN STOJANOVIĆ KOKAN rođen je u Nišu 1956. godine gde i danas živi i radi. Bio je jedan od animatora urbanog života u Nišu tokom veselih osamdesetih i ne baš veselih odevedesetih. Najčuveniji Kokanov doprinos noćnom i kulturnom životu grada jeste klub „Kolumbar“ od koga je svojevremeno napravio jedno najboljih urbanih mesta po uzoru na zapadnjačke klubove. O praogramima rađenim u „Kolumbaru“ i dan-danas se ispredaju priče i urbane legende.

Tvorac je koncepta sadašnjeg Sajma knjiga u organizaciji NKC-a (gde je neko vreme radio) a takođe jedan je i od osnivača „Svetosavskog sajma knjiga“, „Knjižarnica vilinske reke“ i drugih manifestacija.

Kokan je danas jedan od urednika u SKC-u Niš gde se bavi poslovima organizacije raznih događaja i manifestacija. Od svog velikog prijatelja Ace Blagojevića dobio je autentičan nadimak „Pravi muškarac“ kojim je ovaj hteo da iskaže svoje divljenje Kokanovoj unikatnoj ličnosti i veštini klađenja. Kao veliki hedonista, Kokan je viđeniji gost niških kafana i lokala slične provenijencije, veliki je poznavalac baratanja roštiljem i alkoholom (ako se nađete sa njim za istim stolom uvek ga pustite da naruči), a ekspert je za pečenje (naročito jagnjetinu), gotova jela i pivo (u Turskoj je čuven po nadimku „Efes man“). Obožavan je od strane ženskog pola a uvažavan i cenjen od strane prijatelja i poslovnih partnera.

Kokana smatraju jednim od najboljih niških kladioničara, a on sam je to zvanje potvrdio u više navrata u praksi.

Pročitajte i...