Niške vesti

Veliko mesto svetske istorije

istorijaNa trećem po redu Simpozijumu istorijskih gradova održanom u Karnuntumu, kraj Beča u Austriji, 11. i 12. novembra ove godine, u okviru međunarodnog, umetničkog projekta „Carevi Karnuntuma su promenili svet“, Gradu Nišu je zvanično dodeljena titula „Veliko mesto svetske istorije“.

Uz podršku Odseka za kulturu i nauku Vlade Donje Austrije, direktor i osnivač „Art Karnuntuma“, Piero Bordin, započeo je 2008. godine projekat zasnovan na istoriji, pod nazivom „Carevi Karnuntuma su promenili svet“. Car Konstantin Veliki jedan je od četiri tetrarha koji su promenili svet.

Glavni koncept ovog Projekta je praćenje velikih istorijskih događaja koji su promenili svet i formirali temelje današnje evropske kulture sa distance od skoro 1700 godina, obeležavanjem značajnih datuma kao što su osnivanje tetrarhije u Karnuntumu (308.g.), donošenje prvog Edikta o religijskoj toleranciji (311.g.), a potom i donošenje Milanskog Edikta (313.g.), prigodnim simboličnim umetničkim događajima.

Predstojeća faza ovog projekta u 2012.godini od izuzetnog je značaja za Grad Niš, a ujedno i pripremna faza za 2013. godinu. Ideja Piera Bordena, koju su prihvatili svi gradovi učesnici projekta, je da 2012.godina bude obeležena kao GODINA KONSTANTINA. Glavna aktivnosti u 2012. godini će biti izgradnja spomen obeležja caru Konstantinu, sa simbolikom prizora njegovog prelaska preko Milvijanskog mosta u Rimu, kada mu se ukazao znak labaruma sa Hristovim monogramom.

Ceremonija otkrivanja ovog spomen obeležja, kao i internacionalni svečani program zakazani su za dan gradske slave, 3. jun 2012.godine, Dan Sv. cara Konstantina i carice Jelene.

Susret gradova u Karnuntumu iskorišćen je i kao prilika za potvrdu namere bratimljenja dva grada, Izmita -antičke Nikomedije i Niša-antičkog Naisusa, povezani Konstantinom Velikim, koji je najduže vladao iz Grada Izmita, iz koga je i rukovodio izgradnjom Konstantinopolja, i u kome je umro.

Ceneći značaj uspostavljanja bilateralne saradnje između dva grada, Univerzitet Kocaeli iz Izmita je već uputio inicijativu Univerzitetu u Nišu sa namerom da se započne i akademska saradnja naših gradova

Na simpozujumu u Karnuntumu, uspešan nastup je imao i Akademski hor SKC Niš, sa tri održana koncerta: u zgradi Arheološkog parka Kanuntum Petronel, u Hainburgu u ekskluzivnom prostoru tzv. Fabrike kulture, kao i u Beču – u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Vasksenja Hristova

Pročitajte i...