Niške vesti

Uspešna poseta delegacije Saveza start

U periodu od 22.03. do 23.03.2011. godine devetočlana delegacija Saveza start up klastera niškog regiona, uz tehničku podršku LEDIB programa posetila je vodeću makedonsku poslovnu mrežu malih i srednjih preduzeća, SOJUZ na stopanski komori na Makedonija – Savez privrednih komora Makedonije.

ledib01

SOJUZ na stopanski komori na Makedonija, je privatna komora čiji članovi su mala i srednja preduzeća, koji predstavljaju vodeću silu makedonske ekonomije. Osnovana je 2004. Godine kao samostalna, nezavisna, nepolitička i neprofitna organizacija u koju su udružene 8 privrednih komora: Industrijska komora, Trgovačka komora, Uslužna komora, Agro-biznis komora, IT komora, Turističko ugostiteljska komora, Komora na Smetkovoditeli i Gradjevinska komora.

Nakon medjusobnog predstavljanja obe strane, SOJUZ i Saveza, prepoznati su zajednički ciljevi i napori u razvijanju privatnog sektora, jačanju konkurentnosti i boljeg tržišnog pozicioniranja proizvoda svojih članica, sa krajnjim ciljem lobiranja kod institucija bitnih za razvoj MSP sektora. Postignut je dogovor nekih zajedničkih aktivnosti poput organizovanja biznis foruma i direktnog povezivanja članica putem objavljivanja potreba naših kompanija za partnerima odredjenog profila na sajtu SOJUZa i kroz elektronski bilten koji izdaje SOJUZ, kao i partnerski nastup Saveza i SOJUZa po pozivima EU i projektima prekogranične saradnje.

Kao kruna dvodnevne posete bilo je potpisivanje Memoranduma o saradnji i razumevanju izmedju, gospodina Mitka Aleksova, izvršnog direktora SOJUZa i Jasne Stevović, predsednika Saveza sa ciljem boljeg informisanja okruženja o privrednim mogućnostima regiona, promovisanja i boljeg umrežavanja privrede Makedonije i Srbije, stimulisanja ekonomskog i socijalnog razvoja, transfer tehnologije, razmene iskustava, zajedničkog povezivanja sa partnerima iz inostranstva i partnersta na kandidovanju projekata kod fondova.

Pročitajte i...