Niške vesti

Spreman da investira u hotele Srbija-turista

milos-simonovic2Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je juče da je grad „spreman da izađe u susret“ vlasniku američkog Junivorlda Srbi Iliću, koji je kupio niški Srbija-turist, kako bi se svi hoteli koji pripadaju ovom preduzeću „što pre stavili u funkciju“.

– U rešavanju problema koji postoji između Agencije za privatizaciju i Junivorlda, grad Niš je spreman da izađe u susret kako vlasniku Srbija-turista, Iliću, tako i radnicima ovog preduzeća, koji mesecima nisu primili zarade i u teškom su položaju. Naš cilj je da se hoteli Srbija-turista što pre stave u funkciju, a radnicima tog preduzeća pomogne. U stalnom smo kontaktu sa svim zainteresovanim stranama u sporu, uključujući i sindikat, i očekujemo rešenje problema – rekao je Simonović za Danas.

Kako saznajemo, vlasnik Junivorlda Ilić nedavno je uputio pisani apel gradonačelniku Niša Simonoviću u kojem ga poziva da „zahteva od nadležnih organa brzo rešenje problema Srbija-turista“. On u pismu podseća da je Međunarodni arbitražni sud u Parizu maja ove godine doneo „konačnu i obavezujuću odluku“ kojom je stavljeno van snage „nezakonito“ rešenje Agencije o poništenju privatizacije Srbija- turista doneto 2006. godine i naložilo povratak u pređašnje stanje. Prema odluci međunarodnog suda, država Srbija mora Junivorldu da vrati Srbija-turist i još mu isplati odštetu od tri miliona evra i milion dolara s kamatom. Agencija je, međutim, na ovakvu odluku uložila žalbu Privrednom sudu u Beogradu, što Ilić smatra „daljim odugovlačenjem“ na štetu Srbija-turista, grada Niša i države Srbije. On, ipak, negira spekulacije da je nakon takvog postupanja Agencije odustao od „Srbija-turista“.

– Junivorld holding želi da nastavi sa investiranjem u Srbija-turist i tako doprinese privredi Niša. Plan Junivorlda je da se kao prvi objekat u Srbija-turistu završi rekonstrukcija hotela Niš. Pokušaćemo da obnovimo ugovor sa Holidej inom, koji smo zaključili još 2003., kako bi grad Niš dobio prvi moderan hotel sa svetskim brendom. Ako se situacija oko Srbija turista reši relativno brzo, hotel Niš bi mogao biti otvoren kao Holidej in hotel već 2013. godine, kada se u Nišu očekuje velika posećenost povodom proslave 1700 godina hrišćanstva – navodi Ilić u pismu.

Ilićev Junivorld kupio je 2003. godine 70 odsto akcija Srbija-turista za 1,1 milion dolara, uz obavezu da u naredne tri godine investira devet miliona evra. Srbija- turist u svom sastavu ima hotel Nais na autoputu Niš- Beograd, hotele Ambasador, Park i Niš u centru grada, i hotele Ozren i Partizan u Niškoj Banji. U vreme privatizacije deo imovine Srbija-turista bili su i hotel Srbija i motel Medijana, koje je Ilić prodao nakon privatizacije. Svi hoteli Srbija-turista danas su zapušteni, neki od njih ne rade, a hotel Niš liči na ruševinu, jer je nakon poništenja privatizacije njegova tek započeta rekonstrukcija obustavljena. Niš nema ni jedan kvalitetan veliki hotel, već isključivo manje privatne hotele i motele, tako da smeštaj većeg broja gostiju predstavlja gradski problem.

Danas

Pročitajte i...