Niške vesti

Rekonstrukcija Starog Groblja

Povodom rekonstrukcije kompleksa starog niškog groblja „Gorica“ i početka radova na Zapadnoj kapiji, ovaj budući memorijalni park, obićiće predsednik Gradske opštine Palilula, prof.dr Igor Novaković, sa saradnicima i gradonačelnik Niša, Mr Miloš Simonović.

staro-groblje

Rekonstrukcija kompleksa „Staro groblje“, otpočela je zahvaljujući projektu Gradske opštine Palilula koji je odobren 2009.od Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine Grada u iznosu od 3,5 miliona dinara i to prvo na Istočnoj kapiji. Gradonačelnik Niša, nakon obilaska opštine 2009, najavio je da će iz gradskog buxeta u 2010/2011. godini, za završetak radova na Zapadnoj kapiji „Starog groblja“ biti izdvojena sredstva za uređenje i ograđivanje prostora. Odlukom Gradskog veća u 2011, stvoreni su uslovi da se radovi nastave.

„Staro niško groblje“ se prostire na površini od 8.hektara, od te površine više od 3,4 hektara je napušten prostor. Nesavesni građani i dalje uništavaju grobna mesta i odlažu otpad a i vegetacija brzo prekrije grobna mesta-uređen prostor pa se aktivnosti uređenja svake godine vraćaju na početak. Skupština Gradske opštine Palilula pokrenula je inicijativu 2010. da se Staro groblje pretvori u Memorijalni park i na taj način ima stalni tretman održavanja. Ovaj kompleks je 1991.godine proglašen Kulturnim dobrom Grada.

D. Vidojković

Pročitajte i...