Niške vesti

Radovi na zapadnoj kapiji Starog Groblja

staro-groblje2Nakon završetka istočne kapije Starog groblja „Gorica“ Gradska opština Palilula nastavlja sa aktivnostima na rekonstrukciji Zapadne kapije, pa su ovim povodom lokaciju na starom groblju obišli gradonačelnik Niša Mr Miloš Simonović i predsednik Gradske opštine Palilula, prof.dr Igor Novaković, sa saradnicima.

Rekonsturkcija Zapadne kapije ima posebnu istorijsku vrednost. Kapija koja je postavljena na zapadnoj strani Starog groblja prenešena je sa mesta gde je nekada bila Narodna banka a sada se u tom prostoru nalazi Gradska većnica. Samim tim, ona osim istorijske poseduje i izuzetnu umetničku vrednost-objasnio je predsednik opštine Palilula, profesor dr Igor Novaković. Mi ćemo delove kapije, od kovanog gvožđa, pokušati da sačuvamo i restauriramo, a da na delovima na kojima je restauracija nemoguća, izradimo novu ogradu. Betonski stubovi će biti potpuno srušeni i napravljeni novi – rekao je Novaković. Očekuje se da svi radovi budu završeni do kraja ove godine.

Vrednost ove faze projekta, koji se u punom iznosu finansira iz buxeta grada je oko 13.100.000.dinara. Rekonstrukcija čitavog kompleksa počela je još 2009. godine projektom opštine Palilula, koji je odobren od Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine. Tada su završeni radovi na ogradi i istočnoj kapiji groblja. Skupština opštine Palilua je krajem 2010. usvojila akt, koji podrazumeva inicijativu da se Staro groblje uredi kao „memorijalni park“. Prošlo je 40 godina od zadnje sahrane ovde i postoji zakonska regulativa za to – rekao je Novaković i dodao je da prvo sahranjivanje na Starom groblju „Gorica“ datira iz 1813. godine, a groblje postoji i pre tog perioda.

„Jedan od prioriteta u uređenju kulturno-istorijske baštine Niša je svakako uređenje Starog groblja. Ove godine će osim Zapadne kapije, biti završena i rekonstrukcija ograde koja ide ka Istočnoj kapiji. Opredeljena su i sredstva za uređenje i rekonstrukciju javne rasvete u kompleksu Starog groblja, jer je jedan deo rasvete u funkiji a jedan nije – izjavio je gradonačelnik Niša mr Miloš Simonović. On je prilikom posete Starog groblja apelovao i na naše sugrađane koji svojom nemarnošću uništavaju ovaj kompleks-da to više ne čine. „Želim da kažem da nije moguće da se uredi Staro groblje i očuva ovaj kulturno – istorjiski spomenik našeg grada bez međusobne podrške i saradnje lokalne vlasti i građana. Trenutni izgled ovog groblja ne priliči nikome, a kamo li našim sugrađanima koji žive u blizini. Mislim da je obaveza da svi zajedno učinimo mnogo više, sačuvamo životnu sredinu i sprečimo nesavesne građane, koji odlažu đubre na grobna mesta naših predaka. To nije način da čuvamo uspomenu na stare Nišlije koje su ovde sahranjene – rekao je Simonović.

Simonović je dodao da je neprihvatljivo praviti divlje deponije na obodu Starog groblja i da će tražiti od komunalne policije i komunalne inspekcije opštine da oštro sankcioniše svakog ko na ovaj način nauršava izgled budućeg „memorijalnog parka“.

Obilasku lokaliteta i prezentaciji projekta prisustvovali su i Milan Đurđević, predsednik Skupštine opštine Palilula, Miloš Stojković, Boban Mikić i Zorica Stoiljković, članovi opštinskog Veća Palilule. (tekst i foto:D.Vidojković)

Pročitajte i...