Promocije, sajmovi, festivali

Promocija knjige „Žene srpskih vladara“

zene-srpskih-vladara2 U čitaonici Narodne bibilioteke „Stevan Sremac“ u četvrtak, 3. februara od 19h održaće se promocija knjige „Žene srpskih vladara“ autora Tomislava M. Simića Kalpačkog.

O knjizi će, pored autora, govoriti recezent prof. dr Slobodan Branković, urednik Stanka Janković-Pivljanin i izdavač Ivan Bogojević. Odlomke čitaju Milica Vučković i Miodrag Mladenović, a za muzičke trenutke zadužena je Mina Milićević.

Počev od Ane, supruge velikog župana Stefana Nemanje, pa završno sa Aleksandrom, ženom kralja Petra Drugog Karađorđevića, osam stoleća srpske istorije obuhvaćeno je knjigom „Žene srpskih vladara“.

Kalpački u knjizi je napisao koji naš vladar je imao najviše žena, a kome je žena „došla glave“, koje su žene vladale umesto muževa, a koje nisu imale uticaja u političkom životu, da li su srpske snajke bile neverne, o kojoj se najmanje zna. Takođe, objašnjava zašto su najzaslužnije i najomiljenije u narodu bile su tri „div žene“: Francuskinja Jelena Anžujska, naša kneginja Milica i Marija Hoencolern – Karađorđević.

Luksuzno opremljeno izdanje, u tvrdom povezu, na više od 400 strana, objavili su „Naša priča plus“ i „Patam“ iz Beograda.

Pročitajte i...