Kultura i umetnost

PREDRAG PEĐA ŽIVANOVIĆ

Predrag Pedja Živanović je rodjen u Nišu 1976. godine.

Performans umetnik, dadaista, DJ, pevač i suvlasnik nezavisne muzičke etikete Black Planet Records. Otac, suprug i veliki ljubitelj ploča, književnosti i antiutopije.

Svoju umetničku karijeru započeo je devedsetih godina prošlog veka u okviru art, performans projekta i industrial benda Figurative Theatre. Sa Figurative Theatre svirao je i izdavao albume širom Ex Yu, inostranstvu, kao i na mnogim festivalima u regionu.

U okviru Figurative theatre odradio je jedan od prvih Fluxusa u Nišu i predavanja o umetnosti Dadaizma. U okviru FT sa njim nastupa njegova supruga Katarina Živanović, sa kojom ima i future garage dance band Terror Couple.

Bio je i pevač, tekstopisac i osnivač alternativne, coldwave grupe Language.Sex.Violence sa Oljom Wagner, kao i noise, industrial projekta Third I, sa Nenadom Popovićem iz magazina Helly Cherry, sa kojim je izdavao albume za izdavačke kuće širom sveta.

Kao DJ u okviru Music 2 play in the dark brenda, puštao je muziku širom zemlje i u rodnom gradu, i bio jedan od stožera alternativnog clubinga u Nišu.

Suvlasnik je uspešne alternativne izdavačke kuće Black Planet Records u okviru koje je organizovao mnogo svirki i dogadjaja vezanih za promociju alternativne muzičke scene.

Čest gost emisija o kulturi na lokalnim televizijama i radiostanicama.

Pročitajte i...