Kultura i umetnost

PREDRAG MILOSAVLJEVIĆ – Peca Galija

Ko je ko u Nišu

Rođen u Nišu, 9. jula 1951. godine, od majke Branislave i oca Čedomira, koji mu posle tri godine, 1954. rodiše brata Nenada. Predrag i Nenad dobijaju imena po ugledu na staru srpsku narodnu priču sa tragičnim krajem, može biti protiv uroka, s obzirom da su Branislava i Čedomir godinu dana pre rođenja Predraga izgubili dve bliznakinje.

Osnovna škola „Učitelj Tasa“ je mesto gde je po prvi put, kao đak petog razreda, Predrag nastupio pevajući na školskoj priredbi. Kao gimnazijalac gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, sa vršnjacima istomišljenicima, osniva rok bend. Ime benda, „Heart of Stone“, dovoljno govori o tome ko je mlađanom Predragu i drugarima u to vreme bio uzor.

Posle nekoliko meseci proba, u šupi bubnjara Jaze, grupa nastupa u „sportskoj dvorani“, zapravo u fiskulturnoj sali osnovne škole – kakva slučajnost – „Učitelj Tasa“, gde je upriličena igranka povodom dana škole. Grupa ,“Heart of Stone“ je, na žalost, posle nekoliko svirki prestala da postoji, pošto je njihov pevač, Predrag Peca Milosavjlević, ponesen muzikom i pogledima devojčica iz komšiluka, ponavljao prvi razred gimnazije.

Neku godinu kasnije, mlađi brat Neša počinje začuđujuće brzo da savladava pozajmljenu akustičnu gitaru i sopstvenu usnu harmoniku. Neša ide i korak dalje, komponuje prvo na tekstove naših poznatih pesnika, a kada se stariji brat Peca uključuje kao tekstopisac, otad funkcionišu kao bratski tandem.

Za vreme studija na Ekonomskom fakultetu u Nišu, Peca pored bavljenja muzikom postaje fudbalski sudija „Sudijskog fudbalskog saveza“ u Nišu. Sudi nekolko godina u nižim rangovima takmičenja, što mu donosi prihode od kojih Neši kupuje akustičnu gitaru, prvo a ispostavilo se i najvažnije Nešino privatno vlasništvo.

U trenuku kada je Peca trebalo da postane republički fudbalski sudija, prestaje njegova sudijska karijera. Razlog tome je „Galija“ i početak profesionalnog bavljenja muzikom.

Od 1979, kada je objavljena „Prva plovidba“, Peca je za Galiju napisao preko 60 objavljenih tekstova i tri zajednička teksta sa Radomanom Kanjevcem: „Dodirni me“, gde je veći deo teksta Kanjevčev; „Narode moj“ i „Uzalud se trudiš“, gde je veći deo napisao Peca.

Pored pisanja za Galiju, Peca je otpevao i napisao tekst za song „Zonina pesma“ u filmu Zdravka Šotre „Zona Zamfirova“. U tom tekstu Predrag je uspeo da dostigne autentičnost izraza starog Niša, a njegova interpretacija je, na krilima muzike brata Neše i do tada nezapamćenog uspeha filma, doživela ogromnu popularnost.

Za film „Pljačka Trećeg rajha“ istog reditelja, na muziku brata Nenada, piše songove „Kalauz bluz“ i“Evropa“, a ovaj drugi i peva zajedno sa lepim Mićom, čuvenim po izvođenju kultnog songa „Za Beograd“ autora Vokija Kostića.

Za album „Nečujna zvona“, kojim je predstavljena interpretatorka Milica Milisavljević a koji je u svom studiju priredio i realizovao Nenad Milosavljević, Peca je napisao tekst za naslovnu numeru.

Predrag je objavio i dve zbirke pesama:
„Osvit u retrovizoru“, 1995. godine, za izdavačku kuću „Gradina“. Po istraživanju „Narodnih novina“, ova zbirka pesama je bila najprodavanija knjiga u niškim knjižarama pred kraj 1995. godine.

„Zov ulice u letnje predvečerje“, 1999.godine, za izdavačku kuću „Prosveta“. Knjiga je štampana u ograničenom bibliofilskom izdanju, za koju je opremu osmislio i realizovao niški slikar Dragan Momčilović.

Za svo to vreme, od 1977. pa sve do 2005. godine, Peca je radio u Duvanskoj industriji Niš. Bavio se marketingom, a svoju karijeru ekonomiste završio je kao predsednik Upravnog odbora Din-a, kasnije član upravnog odbora Filip Morisa i jedan od menadžera u marketingu Filip Morisa.

Krajem 2009. godine biće promovisana kompilacija „Oženiše me muzikom“ i novi, četrnaesti studijski a ukupno dvadeseti album grupe Galija, pod radnim naslovom „Pogled kroz dvogled“. Na muziku mlađeg brata Nenada, autor svih tekstova je stariji brat Peca.

Ovim albumom i kompilacijom, obeležava se 30 godina diskografije grupe Galija.

Pročitajte i...