Niške vesti

Podrška invalidima

nemci-u-nisuGrad Niš i Gradska opština Palilula otpočeli su 2010 godine saradnju sa nemačkom organizacijom Imternationaler bund koja se bavi servisima podrške osobama sa invaliditetom i postoji duže od trideset godina. Predstavnike ove organizacije, koje je predvodio Norman Disner, član regionalnog parlamenta za pokrajnu Hesen, zadužen za socijalnu politiku, primili su Milan Đurđević, predsednik Skupštine i prof dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula. Oni su goste iz Nemačke upoznali sa rezultatima aktivnosti opštine Palilula na projektu Exchange 3, koji je nedavno završen, a odnosio se na podršku socijalno ugroženim licima i osobama sa invaliditetom.

Predstavnici organizacije Imternationaler bund su tri puta bili u Nišu- kaže Zorica Stoiljković, članica Veća Gradske opštine Palilula. Obišli su ustanove socijalne zaštite u gradu kako bi sagledali obim i nivo podrške koji se pružaju osobama sa invaliditetom u našoj sredini i državi u celini. Tokom avgusta meseca 2011. učinjena je uzvratna poseta Nemačkoj gde je osam naših stručnjaka (defektologa i psihologa) boravilo nedelju dana u Frankfurtu u oblasti Hesen u poseti ustanovama organizacije IB koje pružaju različite servise osobama sa invaliditetom.

Po rečima menadžerki projekta, Kristijane Lenč i Ivane Stajković, saradnja je otpočela razmenom stručnjaka koji rade sa osobama sa invaliditetom, u Nišu sa nastavnicima iz specijalne škole “14.oktobar“ i Centar “Mara“ i u Frankfurtu. Drugi deo projekta se dešava ove nedelje u Nišu gde naši stručnjaci, sada Nemačkoj delegaciji treba da predstave način rada sa osobama sa invaliditetom u našoj sredini i ono što su od iskustva iz Nemačke mogli da prenesu-naglašava Ivana Stajković.

Ovo je početak saradnje niških i frankfurtskih stručnjaka i prvi zajednički projekat u oblasti socijalne zaštite invalida a eksperti imaju dogovor za novi projekat s kojim će aplicirati prema fondovima EU u narednom periodu.

tekst i fotografije:D.Vidojković

Pročitajte i...