Magazin

Koje pivo je najbolje u Srbiji?

pivo

Čime se rashladiti u ove vrele dane (pisano nekog juna da ne bude zabune 🙂 optrećene teškom omorinom?) Šta popiti uz dobru tekmu? Čime zaliti roštilj i mlade krompiriće?
Odgovor se nameće sam po sebi.
PIVO!
Taj fini ječmeni napitak, ohlađen i serviran u dobro oznojenoj čaši, točeno, u staklenoj ili plastičnoj flaši, iz limenke… Nije važno, važno je da se cirka.

Pošto sam pomalo dokon u ove sparne i teške dane, palo mi je na pamet da malo proanaliziram ponudu piva na našem tržištu, baš kao i sve prateće stvari koje uz njega idu: reklamnu kampanju, popularnost, socijalnu prihvaćenost, kult…

Dakle, da krenemo od našeg lokalnog piva, koje svi volimo i štujemo, ali koje bi moglo da bude i bolje…

Niško pivo

Veliku štetu niškom pivu nanela je afera sa otrovnim supstancama koja zamalo nije uništila Nišku pivaru. Novi vlasnik je uspeo koliko-toliko da povrati poverenje kupaca. To se najbolje vidi po tome da je niško pivo opet najpopularnije po sesokim zadrugama i birtijama sumnjive reputacije.

Promena „Superiora“ u „Niško“ je za mene pozitivna stvar. Samo pivo je bolje, njegovi kvaliteti se ogledaju u dobroj vodi, slaboj gaziranosti i finoj aromi. Malo niško pivo, tačnije stari „Apel“ je jedno oda najboljih piva na tržištu dok je, paradokslano, niško pivo u plastičnoj ambalaži gore od sode bikarbone.

Ocena: 4- (za veliko) 5 (za malo)
niško pivo

Lav Pivo

U početku je imalo ukus razblaženog deterdženta, naročito ono iz plastične flaše, ali se kasnije popravilo i sada je to solidno pivo. Reklame u kojima je igrao Nenad Jezdić aka „Kum“ bile su pun pogodak ali se zato sve srozalo idiotskom kapanjom kodiranog imena „Opstanak“ koja je toliko besmislena da se čovek koji je prvi put gleda opravdano pita: „Šta, bre, ovi ovde reklamiraju? Safari u Južnoj Africi?“.

Koliko sam ja skapirao, poruka koja nam se šalje galsi: Lakše ćeš da smuvaš ribu ako bazdiš na „Lava“. Idi begaj…

Ocena: 3

Tuborg

Lako i pitko, pravo pivo za leto. Otvarač na „povlačenje“ je dodatni kvalitet. Međutim, reklamna kampanja usmerena ka techno populaciji je katastrofa nad katastrofama. Gde ste, bre, videli da se na techno žurkama pije pivo? Oni narkomani tamo se nagutaju eksera pa divljaju k’o nenormalni i eventualno popiju čašu vode ili kokakolicu.

Onog ko je osmislio ovu kampanju pivari Čelarevo treba poslati na Goli otok. Totalno pormašena ciljna grupa, totalno promašena kampanja, sa reklamam vizelno ubedljivim ali bez poruke. Lik koji skače u bazen da bi napravio više mesta na unc-unc-unc žuraju neće nikog ubediti da popije flašu Tuborga. Važna napomena: Tuborg u maloj i Tuborg i velikoj flaši su potpuno isti.

Ocena: 4

Becks

Solidno pivo, malo jače od Tuborga, dobro ide uz roštilj ili neko drugo mesište. Kad se obločete od njega, ujutru vas ne boli toliko glava. Reklamna kampanja za ovo pivo je takođe problematična. Izgleda da neko tamo ne kapira da ono na šta će se upecati Nemac i Holanđanin ne pali kod prosečnog Srbina za kog su prva asocijacija na pivo kafana i fudbal.

Idiotska reklama sa žgoljavim tunjavkom kao glavnim protagonistom, gde isti posmatra kapljice i onda leže da knjava, da bi u trenutku „prosvetljenja“ skapirao da je bolje da ode na žuraju na spratu je nešo najgluplje što sam video… Mislim, tip otvara frižider i uzima cele DVE flaše (i to one od 0,33) i sa njima upada na party.

Kakav smrad. Ko, bre, to radi u Srbiji? A tek reklamni slogan: „Ti držiš ključ“. Ajeeeee… Čika Frojd je sigurno učestvovao u sklapanju ove nebuloze. Ja držim pivarku, bre!

Ocena: 4

Heineken

Ovo uopšte nije pivo nego modni detalj i način da novokomponovani buržuji pokažu da im tata ima puno kinte. Slabo, nikakvog ukusa, skupo… Jedina pozitivna stvar je što su sponzori Lige šampiona.

Ocena: 2

Holsten

Imao sam priliku da gledam originalnu verziju one reklame sa vitezovima, na kraju nesrećni šanker ostaje bez ruke i u poslednjoj sceni ga vidimo kako kao Kapetan Kuka ima protezu na čijem je kraju otvarač za flaše… Morbidno.

Pomalo teško pivo, upečatljivog ukusa, za prave meraklije i za dobro jedenje. Jedno od najboljih na tržištu.

Ocena: 4+

Amstel

Za mene je Amstel pivo nad pivima, i tu nema šta da se doda. Naročito preporučujem crni Amstel aka Bock beer koji je prosto fenomenalan.

Ocena: 5

Lowenbrau

Ovo je bilo pravo iznenađenje. Pivo koje trenutno možete kupiti samo u plastičnoj flaši od 2 litra, neverovatno dobro i pitko.

Bolje čak i od većine piva iz staklene flaše. Avaj, nakon dobrog starta, verovatno zbog velike potražnje, u zadnjih mesec dana mu je opao kvalitet.

Ocena: 4-

Efes

Jedno od mojih omiljenih piva. Pitko, punog ukusa, aromatično… Dušu dalo za plažu, pravo letnje pivo. Sećam se da sam u Klubu Pravnog (gde je najjeftinije u gradu) znao da odeljem preko deset flaša za veče i da ujutru ustanem bez nagoveštaja mamurluka, kao da sam celo veče pio sokiće.

Problem sa ovim pivom je glupava reklama, sa onim ribama na trapezu i pederima u šarenoj odeći, i nekakvim delfinima… Delfini i pivo? Kakva neopevana glupost. Ambalaža je odlična, naročito se dojmi reljefna flaša bez etikete, lepo leži u ruci.

Ocena: 5-

MB pivo

Jedno od najgorih piva koje se pojavilo na ovim prostorima. Džaba vam nemačka akademija za pivo, majstori, vaš proizvod podseća na zagrejanu konjsku pišaću.

Slučaj MB piva pokazuje koliko je reklama bitnija od proizvoda… Ali kad više nije bilo Laze, Koline i Cece da nas ubeđuju kako je „svetsko, a naše“, jasno se moglo videti na šta pomenuto pivo liči.

Ocena: 1+ (plus je za Cecine sise u reklami)

Nikšićko pivo

Ja mnogo volim ovo pivo, mada mu kvalitet varira iako ne pada ispod određenog nivoa. Pivo je teško i resko, ali ja to volim, vidi se da je pravljeno od dobre vode.

Reklamna kampanja je pun pogodak, prosto vas tera da ožednite. Dušu dalo za vrele letnje dane, mada i zimi ide dobro uz nešto mesnato sa skare.

Ocena: 4+

Jelen pivo

Prema proverenim statističkim podacima, Jelen pivo ima prodaju koliko sva ostala piva zajedno. To ne treba da čudi. Prvo, Jelen ima tradiciju i tokom devedesetih je bio ubedljivo najpopularnije pivo. Ne čudi što i dalje drži taj primat iako se kvalitet znatno pogoršao što je očigledna posledica hiperprodukcije.

U poslednje vreme primećujem da u ukusu ima nekakve hemije, što zna da iritira i zgrozi čoveka. Ergo, Jelen koji danas pijemo nema blage veze sa onim „Rogonjom“ koji sam devedesetih pio u kafani „Ambrozija“ na Bulevaru. Uspehu Jelen piva umnogome je doprinela sjajna reklamna kampanja usmerena na široku publiku pre svega proverene pivopije – navijače i kafanske ljude. Jelen se mudro vezao za fudbal, pa ga tako ima u prenosima svih utakmica, a same reklame su dobro odrađene…

Za razliku od techno frikova koji cede jedan Tuborg tri sata, ljubitelji Jelena su debeljuškasti tipovi koji krkaju roštilj i gledaju tekme, a za pivo su u stanju da vam doniraju bubreg. E, zato je i Jelen najpopularnijih, jer u pivopijskoj populaciji takvih hedonista ima najviše.

Ocena: 3

Apatinsko pivo (u plastici)

Ovo je nešto najodvratnije što postoji. Gore čak i od MB-a. Ko ga pije može da pogađa šta ga čeka: proliv ili upala bešike.

Možda čak i dizenterija i stomačni tifus. Lično sam sklon da mislim kako Aptinsko u plastici uopšte i nije pivo.

Ocena: 1

Jagodinsko pivo

Čuveni „Čiča“ je uvek imao oscilacije u kvalitetu, sećam se da je devedestih na žurkama na Ekonomskom služeno malo Jagodinsko koje je bilo blagi užas.

Poslednjih godina su se popravili, ali pivo nije preterano rasprostranjeno. Recimo, ja ne znam da li ijedna kafana u Nišu služi Jagodinsko. Opet, štono kaže reklama: „Bez Čiče, nema priče“.

Ocena: 3

Zaječarsko pivo

Svi pamte legendarno Zaječarsko „s crvenu etiketu“. Kad sam bio u vojsci u Vranju 2003. bilo ga je u svakom dragstoru.

Odmah nakon prvog gutljaja imate utisak da vam se u želucu okotio Alien. Ipak, legendarni PILS u staklenoj flaši je prilično dobar, naročito od kad su promenli ambalažu.

Ocena: 3

BIP

Beograđani nemaju pojma šta je dobro pivo. BIP je apsolutno odvratan. Mada, onaj mali u zelenoj flaši i nije toliko loš.

BIP je inače prvi počeo da pravi pivo u plastičnim flašama. Bilo je grozno, naravno.

Ocena: 2

Probao i napisao: Dexa Pantelejski

Pročitajte i...