Ovo niste znali

Dva sata kvalitetnog života bez TV programa

Biciklisti

Mladić izbacio TV iz stana i zabranio ukućanima da kupe novi. Umesto lenčarenja ispred televizora nakon naporne smene, roditelje i mlađu sestru tera svakog dana da dva sata šetaju u prirodi i povežu se kao porodica.

Glavni junak ove vesti je Marko Š. tridesetpetogodišnji vlasnik lokalne diskoteke u unutrašnjosti, koji se odlučio za ovaj neobičan hobi nakon što je ponovo pogledao svoj omiljeni film iz detinjstva „Dva sata kvalitetnog TV programa.“ Kako kaže, ovaj novogodišnji televizijski film podstakao je na razmišljanje i doveo do toga da donese ovu životnu odluku.

Povratak pravim vrednostima

Marko je celog života radio sa mladima i uz mlade, najpre kao konobar, a onda i kao ponosni vlasnik malog kafića koji je ubrzo pretvorio u popularnu diskoteku u gradu.

– Mislim, ljudima moraš dati ono što žele, ako je to turbo-folk, onda je to turbo-folk. Mislim, devedesetih bi to stalo u moj omiljeni stih „ja sam dizel, moj drug mi je brat“, ali to je suština. Mislim, brate, svi smo mi braća, koju god muziku da slušamo, je l’ nije? E sad, vremena se menjaju. Mladi više ne umeju da se provedu. Gledam ih celo veče kako pijuckaju jedan sok ili pivo i slikaju se. Evo, prošle subote, na primer, umesto pedeset momaka i devojaka ja sam u diskoteci imao 346 selfija. – počinje svoju priču ovaj lokalni preduzetnik.

Kako kaže, to ga je nateralo da razmišlja o tome šta su prave vrednosti u životu. Kao i uvek kad bi hteo da donese neku važnu odluku, on bi uključio svoj omiljeni film  i tad mu je sinulo.

Sport i boravak u prirodi je rešenje

Osnovna ideja njegovog životnog programa je sledeća: umesto što se mladi truju društvenim mrežama, slušaju svakakvu muziku i nemaju vremena ni za šta, treba svakog dana da uvedu dva sata kvalitetnog života u prirodi ili u nekoj sportskoj igri. Naziv programa inspirisan je Markovim omiljenim filmom, a uspešno ga sprovodi i na svojim roditeljima.

– Kad sam video da keva više vremena provodi čitajući recepte na Internetu, nego što joj treba da spremi ručak, da je ćale prestao da šeta, a sestra pravi 17 selfija u minutu, shvatio sam da je vreme za radikalne promene! Kupio sam svima bicikle, patike i trenerke i uveo dva sata kvalitetnog programa u prirodi. U početku je bilo teško, ali se ne kajem! – priča Marko.

Stručnjaci se slažu sa ovim programom

Iako se slažu da je neobično da dete prevaspitava roditelje, psiholozi su saglasni sa ovakvim radikalnim promenama i smatraju da su potrebne svakoj porodici u 21. veku. Previše vremena provedenog pred televizijskim i mobilnim ekranom dovodi ukućane u situaciju da ne komuniciraju, te da se uopšte i ne pogledaju preko dana čak i kad su u istoj prostoriji.

– Neverovatno je, ali istinito. Čitave generacije nam odrastaju sa mobilnim telefonom u rukama. Ne postoji situacija u kojoj čoveku današnjice telefon nije u ruci. Sa nama je kada jedemo, kada učimo, kada smo u toaletu, u školi, na poslu, u bolnici, u čekaonici. Jednostavno svuda. Mislimo da tako ubijamo dosadu, a zapravo, tako je uvećavamo. – tvrde psiholozi.

Pionir zdravog života ili ludak?

Otkad je uveo ove promene u svoj život, Marku se život promenio za 180 stepeni. Međutim, osim pozitivnih stvari, ovaj način života ima i svoje loše strane.

– Imao sam problema u početku. Okolina baš ne razume ovakvo ponašanje. Kad krenemo porodično na biciklima van grada ljudi nas gledaju čudno. Ćale umalo nije zgazio jednog pešaka koji je čitao vesti na telefonu i prelazio ulicu van pešačkog. Majka mi se mnogo potresla, ali smo nekako uspeli da prebrodimo taj stres bez lekova. Znate da se sad za sve i svašta uzimaju lekovi za smirenje. Mi nismo takva porodica više. – priča Marko.

Iako im vremenska prognoza ide na ruku, ili bolje rečeno na točak, Marko razmišlja i o pripremi za zimske prilike. Obezbedio je jakne, kape i šalove za celu porodicu, te planira da ih iznenadi i odvede na planinarenje i skijanje bar na jedan vikend.

– Kvalitetniji i bolji program nisam video čak ni na TV-u završava svoju priču ovaj mladi i preduzimljiv čovek.

 

Pročitajte i...