Kulturna dešavanja

Nagrada “Branko Miljković“ za 2012

Branko MiljkovićGrad Niš od 1971. godine dodeljuje Nagradu „Branko Miljković“ za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku iz prethodne godine. Ove godine, 42. put dodeljuje se ova prestižna nagrada. Na konkurs je u Niški kulturni centar , koji je organizator ove Manifestacije, stiglo više od 80 knjiga.

U najužem izboru za nagradu našle su se knjige Alena Bešića Golo srce, Zorana Pešića Sigme Varka, Gojka Božovića Obližnja božanstva i Danice Vukićević Visoki fabrički dimnjaci.

Žiri za dodelu Nagrade „Branko Miljković“, u sastavu: Snežana Božić, Đorđe Despić, Dubravka Đurić (predsednica), Saša Jelenković i Mihajlo Pantić, na završnom sastanku održanom 15. marta 2013. godine u Beogradu, jednoglasno je odlučio da se Nagrada „Branko Miljković“ za 2012. godinu dodeli Alenu Bešiću za knjigu pesama „Golo srce“ u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva. Prema nepodeljenom mišljenju žirija koji je razmotrio izobilnu i srazmerno vrednu pesničku produkciju iz minule godine, stihovi Alena Bešića izdvojili su se svežinom, melaholičnom neposrednošću i slojevitim, promišljenim dijalogom sa tradicijom i savremenošću.

Nagradu, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, Alenu Bešiću uručiće gradonačelnik Grada Niša Zoran Perišić, na svečanosti u Gradskoj kući krajem marta 2013. Svečanom dodelom Nagrade počinju Dani Branka Miljkovića u okviru kojih će biti više kulturnih događanja: U Niškom kulturnom centru: promocija knjige Jovana Mladenovića Prepiska, dokumentacija, posvete Branka Miljkovića. O knjizi će govoriti: autor i prof. dr Goran Maksimović, recenzent knjige; u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac: promocija knjige prof. dr Nedeljka Bogdanovića, Utva zlatokrila Branka Miljkovića. U Niškom kulturnom centru biće održana filmska tribina Kako se snimao film Marisava Radisavljevića Vatra i ništa. U razgovoru će učestvovati: Dejan Dabić, Ivan Hadži Zdravković i Dušan Mitić Car

Pročitajte i...