Magazin

My name is Earl – GLUPI SPISAK ILI AUTO-MAPA U BOLJI ŽIVOT?

američki sitkom za XXI vek
Piše: Ivana I. Božić

„Znate li one tipove koji uvek čine loše stvari i uz to se pitaju zašto im je život grozan? Pa, ja sam jedan od tih. Svaki put kad bi mi se nešto dobro desilo, nešto loše me je obavezno čekalo iza ugla. Karma! Tada sam shvatio da moram da se promenim. Tako sam napravio spisak svih loših stvari koje sam uradio i jednu po jednu, ispraviću sve svoje greške. Samo se trudim da budem bolja osoba. Moje ime je Erl.“

My Name Is Earl je američki sitkom Grega Garsije, nagrađen Emijem. Ovaj šou razlikuje se od drugih ostvarenja iz žanra pre svega zbog izostanka nasnimljenog smeha, ali krenimo redom…

KAD JE LI SREO GARSIJU…

My Name Is EarlTvorac serije, Greg Garsija, napisao je pilot epizodu „My Name Is Earl“ dok je radio na jednom drugom sitkomu („Da, draga“). Prvobitno je serija bila ponuđena Foksu koji ju je odbio. Onda je pokušao sa NBC-jem koji je prihvatio pilot pod uslovom da Garsija okupi odgovarajuću ekipu. Džejson Li je bio predviđen za glavnu ulogu ali njega nije interesovalo da radi na televiziji i dva puta je odbio ponudu pre nego što je pristao da pročita scenario za pilot epizodu. Iako mu se pilot dopao, Li je bio neodlučan sve dok se nije sreo sa Garsijom.

Serija je imala svoju premijeru 20. septembra 2005. a nakon treće epizode bilo je očigledno da je „My Name Is Earl“ najpopularnija jesenja ponuda CBS-a i naručena je puna sezona (22 epizode). Tokom prvog meseca prikazivanja serija je postala najpopularniji novi sitkom sezone uključujući sve mreže. Tako su naručene i druga (2006-2007) i treća (2007-2008) sezona. Ali, zbog štrajka scenarista, snimanje treće sezone zaustavljeno je na 13. epizodi. Tokom 2008. godine treća sezona je privedena kraju i započeta je četvrta sezona. Ona je u Americi počela da se prikazuje od 25. septembra 2008. godine.

Interesantan je podatak da se na DVD izdanju prve sezone kao bonus nalazi druga verzija pilot epizode naslovljena „Bad Karma“. Ova epizoda pokazuje šta bi bilo da je Erl, umesto priče o karmi Karson Dejlija, video Stivi Grifina (Family Guy) kako priča o osveti.

GARSIJIN DREAM TEAM

Glumci Džejson Li (Erl), Itan Sapli (Rendi), Džejmi Presli (Džoj), Edi Stiples (Krebmen) i Nadin Velaskez (Katalina) tumače glavne uloge.
Erl Hiki
Znate li onog lika koji se može videti ispred mini marketa kada se zaustavite u onom malom gradiću na putu prema bakinoj kući? On izgleda nekako mračno, kupuje kutiju cigareta, dve loto greb-greb srećke i limenku piva u 10 ujutru. Čekate ga da izađe napolje pre nego što odlučite da uđete. E, pa…Taj lik je Erl.
Kada biste se potrudili da ga bolje upoznate, otkrijete kakva je zapravo osoba, bez predrasuda zbog njegovog izgleda… pa… Samo biste gubili vreme. Jer on je upravo onakav kakvim ga smatrate. Zapravo, sigurno je da će maznuti sve što se može pokupiti. Takav je bio Erl dok nije na greb-grebu osvojio 100 000$ i istog trenutka doživeo saobraćajnu nesreću. Ležeći u bolnici bez dobitnog tiketa, žene i prikolice slučajno naiđe na emisiju „Poslednji poziv“ u kojoj na pitanje gosta koja je njegova tajna, Karson Dejli odgovara šaljivo: „Pa, ja sam satana.“ A zatim: „…To je kao da sam blagosloven. Takođe verujem da koliko daješ, toliko se i vraća. Pa tako nastojim živeti svoj život. Ako činiš dobro, dobro se i tebi događa. Ako činiš zlo, zlo ti se vraća i proganja te. Karma.“

Tajna života izašla je direktno iz Karson Dejlijevih usta u Erlove morfinom ispunjene uši. On počinje da veruje u koncept karme. Odlučuje da promeni svoj način života i pravi listu svih loših stvari koje je ikada učinio. Jer „ako želim bolji život, moram postati bolji čovek.“ Nakon nekoliko dobrih dela, njegov 100 000$ vredan tiket mu se vraća. Erl to vidi kao znak i sa tim novcem nastavlja da precrtava stavke sa svoje liste za koju kaže: „…moj spisak nije glup. To je moja auto-mapa u bolji život.“

Neke od 258 stavki:
23 Pišao na sedištu policijskog auta
41 Ukrao slatkiše od dece kad su za Helloween došli do moje prikolice
102 Trovao i moguće ubio nevine ljude svojim dimom od cigareta
64 Maltretirao Kenija Džejmsa
136 Bacao smeće gde stiglem
86 Ukrao auto devojci sa jednom nogom.

Rendi Hiki
„Znate one tipove koji vole da provode vreme s bratom gledajući crtaće i dirajući svašta jezikom? E, pa, to sam ja. Uz to, volim još i da provodim vreme sa bratom i da gledam crtaće. Čekajte, to sam već rekao. Držim i rekord Camden County-ja u buljenju u nebo. Zovem se Rendi.“ Erlov mlađi brat se mnogo plaši ptica. Plaši ga i papina kapa jer misli da se ispod nje krije kokoška. Veruje da ET nije vanzemaljac već majmun, od škripavih zvuka ga bole nožni prsti, mrzi mačke i alergičan je na njih.

Džoj Tarner
„Znate onaj tip žene koja je mogla biti sledeća Fejt Hil ali je usput otkrila alkohol, ostala trudna, smestila pogrešnom tipu i sada odgaja dvoje dece usred pakla? Još uvek uspeva da izgleda dobro, ima čvrstu guzu i drži do sebe, mislim, morate držati do sebe… Bilo kako bilo, to sam ja. Zovem se Džoj.“ Erlova bivša žena bavi se manikirom u svojoj prikolici. Iako je egocentrik, ceni i ljude oko sebe, čak i Erla i dobra je majka. Veliki je borac, što pripisuje tome da „gleda dosta šou Džerija Springera“.

Krebmen (Darnel Tarner)
„Znate onu vrstu tipa koji diplomira sa 14 godina, koji je virtuozni čelist, i može prepoznati 254 vrste sira ali ne sme ništa od toga otkriti jer je u programu zaštite svedoka? E pa…to sam ja. Nemojte nikome reći da sam vam ovo rekao. Moje ime je… Bolje me samo zovite Krebmen.“ Darnel radi kao kuvar u Crab Shack-u. Njegov kućni ljubimac je kornjača koju je nazvao mr. Turtle. Pre nego što se preselio u naselje prikolica, živeo je u Kamdenu sa bakom koja nije znala da njen unuk uzgaja marihuanu već je mislila da on mnogo voli biljke.

Katalina
Služavka u motelu gde su Erl i Rendi odseli. Ona je ilegalni emigrant i u SAD je došla 1999. godine. Naučila je engleski godinu dana pre nego što je upoznala Erla i Rendija. Radila je kao plesačica u klubu Čabi i bila je jako uspešna jer je umesto egzotičnog plesa simpatično skakala. Plaši se zmija i silovanja. Udala se za Rendija kako bi se nakon deportovanja vratila u Ameriku.

Neki od sporednih likova bez kojih Kamden ne bi bio tako dobro portretisan:
Kej Hiki – Erlova i Rendijeva mama
Karl Hiki – Erlov i Rendijev tata
Erl Hiki Junior – sin Džoj i Darnela
Dodž Hiki – prvi sin Džoj Tarner
Keni Džejms – dečko koga je Erl maltretirao kao klinac. Homoseksualac koji se plašio da prizna da to jeste.
Peti, dnevna prostitutka – lokalna prostitutka koja radi preko dana, ne ustručava se da mušterijama sa fetišima ispuni prohteve.
Ralf Marijano – Erlov prijatelj iz detinjstva. Bio je deo bande sa Erlom, Rendijem i Džoj dok nije otišao u zatvor.
Vili, jednooki poštar – lokalni poštar sa povezom preko jednog oka, često baca poštu u smeće.
Liberti Vašington – afro-amerikanka, polusestra Džoj. U detinjstvu su ona i Džoj bile najveći neprijatelji.

ERLOVA LISTA

Dok je bio hospitalizovan i pod morfinom, Erl je čuo Karson Dejlija kako priča o karmi na tv-u i došao do zaključka da je njegova nesreća posledica njegovog načina života. Erl veruje da je Karson Dejli zapravo izmislio koncept karme.
On odlučuje da napravi listu svih loših stvari koje je ikada uradio sa namerom da se iskupi za sve svoje greške, precrtavajući stavke nakon iskupljenja. Njegovo prvo dobro delo, sakupljanje smeća, uzrokuje pronalaženje njegovog dobitnog lutrijskog listića. Karma je tema o kojoj se priča tokom serije a njeno delovanje se ne vidi samo na Erlu već i na ostalim likovima. Ona ne postoji samo kao tema već i kao lik koji određuje Erlove postupke. Erl se povremeno obraća Karmi direktno kao da se radi o sveznajućem i moćnom biću. U jednoj od epizoda(1/16) Erl za sebe kaže: „I can’t be anyone’s boyfriend. I’m carma’s bitch.”
Lista je portretisana kao fizička manifestacija Karme. U poslednjoj epizodi prve sezone, Karma je predstavljena kao starica koja je udarila Erla kolima nakon što je ogrebao dobitni tiket. („I saw Lady Karma again.”)

Erlovo ponašanje otvara interesantno pitanje moralnosti: da li je on motivisan samo svojom željom da obezbedi sebi dobru karmu delujući tako samo radi svojih interesa, ili se iskreno kaje za sve što je uradio dok menja svoj način života? Serija ne daje dovoljno argumenata ni za jednu opciju.
U četvrtoj epizodi prve sezone Erl namerava da prizna svojoj bivšoj devojci da je izlažirao sopstvenu smrt kako bi pobegao od nje jer ona nema samopoštovanja. Kada mu je Katalina na to rekla da će priznanje povrediti devojčina osećanja i pitala ga šta je važnije, nečija osećanja ili njegova lista, Erl je odgovorio da je važnija lista.
Sa druge strane, Erl je pokazao pravo saosećanje u drugoj epizodi druge sezone kada je Džoj uhapšena. Kada je upitao Katalinu zašto se onesvestio, ona mu je odgovorila da je to zato što je on dobar čovek.
U finalnoj epizodi druge sezone, Erl pokazuje koliko je saosećajan time što priznaje zločin koji je počinila Džoj kako bi je spasao zatvorske kazne. Tako Erl biva osuđen na dve godine zatvora i „u naredne dve godine, zvaću se robijaš broj 28301-016.”

SOUNDTRACK

Izbor muzike koja je korišćena u seriji i više je nego impresivan: Queen, Styx, Metallica, Thin Lizzy, Wings, Rush, Red Hot Chili Peppers, Blue Öyster Cult, Black Rebel Motorcycle Club, The Who, Lynyrd Skynyrd, The Band, Buckethead, Young MC, Jerry Reed, The Steepwater Band, Nick Drake, Eric Clapton, Guns N’ Roses, Crosby, Stills, Nash, & Young, The Cardigans, Nancy Sinatra, Cyndi Lauper, AC/DC, Jet, Cat Stevens, Ted Nugent, Chicago, Santana, The Dillinger Escape Plan, The Ozark Mountain Daredevils, The Doors, The Wiggles, Dire Straits, REM, Canned Heat, Bob Marley, ELO, Fleetwood Mac, Joni Mitchell, Los Lobos, Social Distortion,The Ramones, Reel Big Fish i Beastie Boys, kao i radovi bluzera Mark Leggett-a i Danny Lux-a.
Dobar deo originalnog soundtrack-a je zamenjen pozadinskom muzikom na DVD-ima zbog autorskoh prava.

Pročitajte i...