Magazin

Azbuka piva

azbuka-piva2

A – Alkohol

Ovo je sastojak koji pivo čini posebnim pićem. Nema ga mnogo kao i nekim drugim napicima, npr. rakiji, ali uglavnom ga ima sasvim dovoljno da razgali čoveka. Od dobrih osobina izdvojili bismo njegovu sposobnost da poveća količinu dobrog holesterola (HDL) u krvi. Loša strana alkohola ne postoji, ako umeš da se kontrolišeš i ako imaš razumnu devojku. Procenat alkohala u pivu varira od 0,1 odsto do rekordnih 30.

B – Beer fest

Beogradski festival (a od skoro i festival piva u Nišu 🙂 postao je tradicionalna manifestacija na kojoj se slavi ime legendarnog napitka. Stotine hiljada poklonika piva u prilici je da degustira desetine vrsta piva prostim menjanjem štanda. Najpoznatiji izgovor za odlazak na četvorodnevno davljenje u pivu obično je: “Idem da slušam ________ (upisati bend), a popiću koje pivce samo ako me budu nudili ili ako bude bilo vruće“

V – Voda, vitamin B

Voda je osnova piva i procentualno je najviše ima od svih sastojaka. Dakle, ako se neko hvali da ne pije vodu, već isključivo pivo, laže, a da (toga) nije ni svestan. Pivo sadrži i vitamin B6, koji smanjuje šanse za dobijanje srčenih bolesti. Pijenjem piva povećava se unos vitamina B6 za 30 odsto, a verovao ili ne, dobro utiče i na pamćenje. Pa, koje drugo alkkoholno piće je toliko lekovito? Živeli!

G – Gajba

Nekada je postojala samo gajbica sa 24 flaše. Ljudima se toliko svidela da su čak i svoju kuću počeli da nazivaju tim imenom. U modi su danas male stvari pa se i gajba smanjila za osam mesta, a počele su da se proizvode i gajbe, ako se uopšte i mogu tako nazvati, za šest piva, takozvane za dobro jutro. Od gajbe se zimi prave skijice, pa posle neka neko kaže da pivo i sport ne idu zajedno.

D – Dragstor

Koliko svojih sadašnjih ortaka si upoznao u po noći u obližnjem dragstoru dok si kupovao omiljenu namirnicu? Ako kažeš nijednog, znamo da lažeš, pošto ti se sigurno barjednom, kao j svskom đrugom normalnom ćoveku, desilo da se vraćaš noću kući, a da nemaš za litru, već samo za zidarac i da si svra-tio do dragstora da drmneš jedno i šarmiraš brkatu pradavačicu (izvinjavamo se nebrkatim prodavačicama).

Dj – Dje se pije?

Popularan izraz vuče korene iz daleke Titoslavije, kada pri susretu Ijudi iz bivših republika Crnogorac izgovon svoju omi-Ijenu: ,,A đe se pije večeras?“ Odgovor na ovo prigodno pitanje varira iz večeri u veče, od kul-turnog pijuckanja u restoranu, preko cirkanja u kafiću, pa do uništavanja, spavanja pod stolom, prelaska svih faza evolucije unatrag. od čoveka do majmuna u obližnjo) voljenoj kafanici.

E – Englezi

Za njih se priča da piju najviše piva, ali mi znamo ds su ispred njlh Česi, Irci i Nemci, koji pivo piju umesto vode. Englezi su opšte poznati zato što svi piju, uključuijući i žene. Kod njih je normalna pojava da vidiš ribu kako se u toplesu izležava nasred ulice mortus pijana, doduše samo vikendom. Ako tvoja devojka može da popije više od tebe, odmah se njome oženi, a sa ocem koji ju je trenirao ćeš već naći zajednički jezik.

Ž – žene

Žene su uglavnom najveća prepreka koja stoji između tebe i nektara od hmelja. One, jednostavno, ne mogu da se suzdrže komentara tipa: ..To ti je već osmo!“ ili „Izgledaćeš kao trudnica!“ (Samo joj odgovori: „Ispod velikog brda raste najbolji kukuruzn. Tu su i ostale budalaštine kojima samo pokušava da te odvoji od tvog najboijeg drugara. Iznenadni vic: Koja je razlika između đobre i loše ribe? Pet piva.

Z – zanimanje iz snova

Degustator piva! ima li ista lepše od celodnevnog ispijanja piva, i da te neko još i plati za to? Ovo je, naravno, retoričko pitanje. Niko ne misli kako zabušavaš i ne radiš ništa, već te čak proglase s’ vremena na vreme i radnikom meseca zbog tvojith sjajnih ocena i zapažanja na radnom mestu. Učini sve kako bi uspeo u životu i radio ono što voliš, tj. ispijao pivo na poslu.

I – Istorija

Prema iskopinama i zapisima, arheolozi su utvrdili da su Stari Vavilonci proizvodili pivo još 7000 godirta p.n.e. Imali su 16 vrsta piva, a za vrenje koristili su ječmeni Šećer i pšenicu. Odande se proizvodnja piva prenela u Egipat, Persiju. Grčku i druge stare zemlje. Usavršavanje parnih mašina omogućilo je masovniju proizvodnju ovog čarobnog napitka. Najvažniju tehničku inovaciju predstavlja frižider.

J – Jutro posle

Puno je uspomena na veče pre, ako, naravno. prevelika količina unetog piva uopšte dozvoli da se setiš šta se zaista desilo. Jutro posle dovodi do upoznavanja s devojkom ili devojkama koje leže pored tebe ili buđenja u garderobi koju si navukao prethodno veče. Ako si umeren u piću j preterivanju, glavobolje za tebe neće biti. U nekim krajevima Srbije jutro posle započinje se uz četvrt bureka i pola kile piva.

K – Krigla

Najbolji sud za ispijanje piva, kako se isto ne bi pilo direkt iz staklene ambalaže, limenke, flaše ili eventualno burenceta. Održava temperaturii piva, pošto ima jako debelo staklo, a isporučuje se u više formata. Prva, ali ne tako dobra, jeste mala krigla od 0,3 litra, zatim ide srednja od pola kile, pa veiika od litar, dok pravi fanovi naginju gigantsku verziju, Koja se da videti u Nemačkoj, a u koju staju impozantne dve litre!

L – Lekovita svojstva

Evo netoliko dokaza iz medicine da je pivo blagolvomo. Konzumiranje piva u umerenim količinama smanjuje šansu za sticanje srčanih smetnji za 30-40 odsto. Pivo nema holesterola i masti! Pivo blagotvorno deluje ns starije ljude i njihove krvne sudove.Takođe ima pozitivan efekat na spavanje i uriniranje. Pivo pomaže pri lečenju kamena u bubregu. S pivom je povremeno zdravo prati kosu, a još lepše usnu duplju.

Lj – Ljubav

Postoje razne ljubavi, ali samo jedna prava – nikada te neće izneveriti, iznervirati, već će ti samo pomoći u teškim trenucima. Biće tu i kada slaviš, da ti još više razgali srce, nikada ti neće reći – nemoj tako grubo, nikada ti neće reći da si debeo, a njen grlić će uvek bili otvoren za tebe… Zato je mazi, pazi, hladi u frižideru i zovi je najlepšim imenorn na svetu – puna flaša piva!

M – Mamurluk

Kada preteraš u ispijanju svog omiljenog napitka, tj. kada nemaš ni mere ni granice, eto njega! To znači da se određenih stvari od prethodne večeri, dana, jutra ne sećaš i da te strašno boli glava kada ustaneš, a konstantno si žedan, pa piješ mnogo vode (alkohol je poznat po tome što izaziva dehidrataciju tela). Najbolji lekovi za mamurluk su sok od borovnice, kratak espreso bez mleka i kisela voda.

N – Nije pivo – bezalkoholno

Svako od nas se sigurno barjednom zeznuo i greškom probao bezalkoholno pivo i sablaznio se nad grozotom ukusa. Ipak, termin „bezalkoholno“ nije sasvim tačan. Nijedno ovakvo pivo nije skroz bez akohola, mada ga ima u simboličnim količinama. Doduše, po toj logici alkohol se može naći i u narandžama.

Nj – Njam, njam

Ako nisi znao, pivo možeda se koristi za pravljenje raznih jela. Na primer. možeš da ga koristiš umesto kisele vode kada praviš testo za palačinke. Testo će ćiti izdašnije, slađe i, naravno. puno piva. Koristi se i kao preliv pri pečenju pilića, volova i ostalih domaćih životinja. Jedan od najlepših sosova za gulaš pravi se s dosta piva, koje utiče na smekšavanje mesa. Proveri na internetu.

O – Oktoberfest

Najpoznatiji festival piva koji se svake godline održava u Minhenu tokom septembra i oktobra. Svake godine poseti ga preko šest miliona ljudi! Impresivne brojke kažu da se 30 odsto godišnje proizvodnje minhenskih pivara popije za vreme festivala i da se pojede oko 220.000 pari kobasica, preko 100 volova i oko pola miliona pillća! Za vreme festivala zaposleno je 12.000 Ijuđi, od kojih je bar 1.600 prsatih konobarica!

P – Pivare

Mestogde se rađa omiljen prehrambeni proizvod (pivo se, ako nisi znao, ne ubraja u alkoholna pića, već u hranu, pa može i da se reklamira). Gomila naučnika mućka glavama i epruvetama kako bi pronašli najbolju formulu za pivo koje će vladati svetom! Naravno, to se nikad neće desiti, vrsta piva će uvek biti beskonačno mnogo. Neprestana borba za potrošače samo dovodi do boljeg kvaliteta piva.

R – Roštilj

Odlično opravdanje za kupovinu i ispijanje više gajbi piva. Kobasice, pljeskavice, krilca, ćevapi, ražnjići, belo meso, batačići i karabatačići i šta god ti padne na pamet lepo pre i posle jela može da se zalije određenom količinom piva. Prvo će te izmoriti pravljenje vatre, a biće ti i mnogo vruće pošto je i bez plamena napolju 30 i kusur stepeni, i to u ‘ladovini, pa ćeš opet morati nečim da se rashladlš.

S – Svetlo pivo, slava

Najpopularnija verzija piva je svetlo lager pivo. Nastalo je u istočno evropskim zamkovima, gde se pripremalo po podrumima i čuvalo u velikim bačvama. Verzija lager piva su pilsneri, koji su veoma popularni u Srbiji. Pivo je drugo po važnosti piće na slavama, pored, naravno, crnog vina, a rame uz rame stoji sa šljivkom, lozom, dunjevačom i viljamovkom…

T – Tamno pivo

Najčešće je takozvano ejl pivo. Ta vrsta piva cirka se uglavnom u zapadnoj Evropi (bez Nemačke). Reč je o tamnijem, aromatičnijem pivu koje se često pije mlako uz dodatak raznih biljaka i karamele. Znamo da ti zvuči odvratro, ali ipak probaj. Naravno, ono što mi zovemo pivo je lager i pije se skoro svuda u svetu, dok ejl i nije Bog-zna kako popularno. Ipak, treba biti otvoren za sve nove stvari.

Ć – ću ga popijem

Na jugu Srbije, kada neko ugleda sjajnu, vlažnu, mokru bocu piva, uglavnotn kaže gorepomenutu rečenicu, i to s velikim osmehom na licu. Nema većeg oduševljenja nego kad se pronađe flaša viška u frižideru. Skrivena, hladna, a samo tvoja… Tu su i slični izrazi: „ću se oderem od pivo“, „Sve ću se ubijem“, „Samo još jedna flašica“, „Samo još jedna krigla“, „samo gutljaj i neću više“, „Ću legnem, nije mi dobro.“

U – Utakmica

Ima li lepšeg provoda od gledanja utakmice tvog omiljenog tima uz lagano pijuckanje piva? Mi znamo da nema, probali smo sveostalo. Jedini problem može biti ako tvoj omiljeni tim izgubi, mada ponekad ni to nije loše zato što ćeš tugu lečiti uz pivo. Sasvim logično, ako tvoj tim pobedi, proslavićeš uz pivo, a šta bi drugo pa mogao? Jedini problem je pitanje: „Brate, nestalo, ko će po još?“

F – Forma

Dostizanje željene forme je jako komplikovan i dugačak proces. Treba krenuti sa ispijanjem jednog piva dnevno i držati se doze nedelju dana. Odmah zatim preći na dve flašice. Možda će ljudi oko tebe početi da te izbegavaju, ali nikako ne odustaj. Recept koji smo naveli koristiti dok ne dođeš u željenu formu – uglavnom se misli na desetak piva kao od šale. Za sve preko, svaka ti čast, a lokalni alkosi će ti zavideti.

H – Hmelj

Osnovni sastojak piva pored vode, ječma, kvasca i ljubavi koju proizvođači prenose u svaku flašu (ovo je mamac za eventualne sponzore). Jedan od glavnih razloga zašto se za pivo kaže da je hrana. Konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus. Hmelj je prvi put korlšćen u bratskoj nam majci Rusiji. Nagradno pitanje: šta mi u tom slučaju dođemo Rusiji? a)sestra-sin, b)brat-ćerka, c)100evra.

C – Cirkanje

Jedini sport u kome je poželjan doping, od hmelja i ječma naravno. Uglavnom su to manji turniri po birtijama, koji se uglavnom sastoje od dve discipline: brzog ispijanja piva i pijenja na količinu. Iz godine u godinu rekordi se obaraju pošto takmičari sve više i više treniraju. Atlete iz ove discipline prepoznaćete po specifično razvijenom stomaku i blago telećem pogledu!

Č – Čuvene pivopije

Postoji pogrešno uverenje da siromašni piju pivo, a bogati vino. Osvedočeni fanovi piva su glumci Šon Koneri, Kllnt Istvud, Kevin Kostner, sportisti Boris Beker, Jirgen Klinsman i svi nemački fuđbaleri. Da ni žene nisu imune, vidimo po spisku žena koje loču pivo: Eva Hercigova. Naomi Kembel, ali i engleska kraljica Elizabeta Druga. Spisak ćemo zakljućiti najpoznatijim pivopijom – Homerom Simpsonom!

Dž – Džaba provod, Džinovski stomak

Pivo ima tu magičnu osobinu da ti nudi provod po najnižoj ceni. Okupiš društvo, kupite pivo i zabava do duboko u noć je zagarantovana! Još ako imaš i drugarice pivoholičarke, postoje ogromne šanse da vidiš više golotinje nego u filmu „Devet i po nedelja“. Što se stomačića tiče, samo ti znaš koliko je privlačno nositi ga i koliko žene vole momke koji podsećaju na sumo rvače.

Š – Škola za početnike

Kako da sipaš pivo bez pene?
Blago nagni čašu na željenu stranu pod uglom od 45 stepeni i lagano sipaj pivo, greške ne može biti, sem ako ga je neko promućkao, jer tada sledi srkanje pene od pet minuta sa stola.
Kako otvoriti pivo bez otvarača?
Najčešće se ljudi služe upaljačem ili ivicom od vrata, a postoji i teorija da, ako papir A4 formata saviješ sedam puta. možeš da otvoriš flašu.

Pročitajte i...