Kultura i umetnost

MILOŠ KRSTIĆ

Ko je ko u Nišu

Miloš Krstić rođen je 13.07.1981. godine u Nišu. Još kao školarac bio je jedan od najboljih atletičara u svojoj generaciji i fudbaler najmlađe ekipe niškog fudbalskog kluba „Radnički“. Međutim, uticaj roditelja, koji su veliki obožavaoci rok i hard rok muzike, bio je veliki. Miloš je od malena bio okružen muzikom najvećih gitarista sveta.

Miloš muzikom počinje da se bavi u svojoj trinaestoj godini, spontano, na izviđačkoj akciji, impresioniran gitarskim umećem svog prijatelja. Ubrzo nakon toga sakuplja novac za svoju prvu gitaru.

Već u petnaestoj godini Miloš formira svoj prvi bend Bermudski trougao. Kao pevač i gitarista, sa tročlanim bendom nastupa na izviđačkim akcijama i u niškim klubovima, svirajući uglavnom obrade kompozicija domaćih rok grupa.

1997. Miloš formira bend Nevernamed sa kojim, pored obrada tuđih pesama, prvi put komponuje muziku, pise tekstove i izvodi sopstvene kompozicije.

U veoma teškom vremenu, Nevernamed uspevaju da u demo studiju snime jedanaest autorskih pesama i promovišu ovaj demo materijal u KPGT dvorištu u Nišu. Godinu dana zauzimaju prvo mesto u emisiji „Demo + 5″. Već naredne godine, na gitarijadi u Kuršumliji, Nevernamed odnosi prvu pobedu. Album nosi naslov „Nevernamed – U mislima“.

Jako zainteresovan zvukom, Miloš počinje da se bavi muzičkom produkcijom. Posle pobede u Kuršumliji, Nevernamed snima album u kvalitetnijem studiju. Producent albuma bio je upravo Miloš.
Sredinom 1999. Miloš počinje da svira bas gitaru u niškom bendu Za ili protiv, sa kojim snima album. Nastupaju na letnjem rok festivalu u Knjaževcu i u klubovima u Nišu i okolini.

Početkom 2000. godine Miloš počinje da svira sa trash metal grupom B-FLAG i sa njima snima dva albuma koji su objavljeni u desetak zemalja sveta (Rumunija, Velika Britanija, Holandija, Bugarska, Slovenija, Australija…). Miloš je autor muzike kompletnog drugog albuma.

Iste godine, Miloš menja naziv svog matičnog benda Neveramed u Exit i počinje da komponuje modernu hard rok muziku sa tekstovima na engleskom jeziku. Tada u bend uvodi novi muški vokal i svoju kompletnu energiju usmerava na gitaru, komponivanje muzike i pisanje tekstova. Sa Exit-om snima četiri kompozicije u studiju Cube. Nastupaju na beogradskom Urban Demo Fest-u gde bivaju veoma zapaženi, kao i na festivalima i koncertima širom zemlje .

2001. godine, Miloš osniva Udruženje autorskih muzičara Niša ANAB (Asocijacija niških autorskih bendova). Ova asocijacija je dobila veliku podršku bendova koji su tada bili aktivni na niškoj sceni. Miloš je pokušavao da izbori bolju poziciju za niške bendove u svom gradu i u celoj zemlji.

Narednih nekoliko godina Miloš je, proučavajući jazz muziku, počeo da sarađuje sa niškim jazz bendom Oke Connection. Ubrzo Miloš formira Exit Jazz Band koji izvodi sopstvene autorske kompozicije u klubovima i na Nishville Jazz festivalu.

Miloš je takođe nastupao i sa rep grupom Ding Dong, na pravnom fakultetu u Nišu kao predgrupa za Sunshine, što govori o širokom spektru Miloša kao muzičara.

Sredinom 2004. godine Miloš počinje saradnju sa grupom Penthouse Band iz Niša. Pored mnogobrojnih koncerata u klubovima u Srbiji, nastupaju u Nišu (obnova Kazandžijskog sokačeta) i sa grupom Bajaga i Instruktori u Beogradu u Sava Centru.

2007. godine Miloš počinje rad na svom prvom instrumentalnom solo albumu pod nazivom „Lagano za ljubav“. Sa početkom snimanja ovog albuma Miloš je oformio sopstveni studio u svojoj kući. Kompozicije su inspirisane najvećim gitaristima sveta kao što su Jimi Page, Jimi Hendrix, Joe Satriani, Steve Vai, Robben Ford i drugi.

Iste godine Miloš Krstić počinje saradnju sa nemačkom grupom Two Bags Bluesman. Sa njima nastupa na turneji u Srbiji i snima i objavljuje koncertni album „Two Bags Bluesman and Nishville Band – Live in Aleksinac City“.

Početkom 2008. godine Miloš postaje član crkvenog hora Sveti Nikola. Već nekoliko meseci kasnije, Miloš učestvuje u formiranju vokalne grupe Carski monogram. Kao autor, aranžer, gitarista i perkusionista, sa Carskim Monogramom izvodi staroslovensku, starosrpsku i crkvenu muziku.

Sredinom 2008. godine Miloš počinje da nastupa sa bendom Sounds of South, koji izvodi etno-jazz muziku na jazz festivalima u Srbiji. Kao producent i gitarista, sa ovim bendom Miloš snima četiri kompozicije u svom studiju. U međuvremenu, Miloš sarađuje sa grupom Mama Rock kao njihov producent i snimatelj u studiju.

22. avgusta 2008. godine, na festivalu Beer Fest u Beogradu, Miloš je prvi put zasvirao gitaru sa grupom Galija. Od tada nastupa sa Galijom kao stalni član grupe.

Pročitajte i...