Kultura i umetnost

KORNELIJE KOVAČ

KORNELIJE KOVAČ

Rođen je 1. januara 1942. godine u Nišu. Kornelije je poznati srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Njegov otac je bio violinista, a majka pevačica u horu opere. Brat, Mihajlo Kovač, se takođe bavio muzikom kao pevač, ali se kasnije opredelio za novinarstvo i politiku.
Svoju prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine.
Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru je započeo 1961 godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, Muzička akademija u Sarajevu, Kornelije je: kompozitor, pijanista, producent i aranžer.
U 1961. godini, on je osnovao svoj prvi bend BKB, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. 1963. godine su učestvovali u Ju džez festivalu, koji je bio održan u Bledu u Sloveniji.
Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine, i sa njima već sledeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indekse Kovač je napisao pesme „Boj na Mišaru“ i „Ako jednom budeš sama“. Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku da se preseli u Beograd i pokuša nešto svoje.
U Sarajevu, 1967. ,na prvom „plej bek“ festivalu „Vaš šlager sezone“ osvaja prvo mesto sa pesmom „Moj profesor“

Kornelije ima tri ćerke, Aleksandru, Kristinu i Anju. Aleksandra i Kristina se bave muzikom i imaju značajnog uspeha u tome.

Pročitajte i...