Niške vesti

Kompanija „Jura“ zaposliće 1.500 radnika u Nišu

Grad NišJužnokorejska kompanija „Jura korporejšn“ otvoriće sutra u Nišu drugu fabriku u Srbiji, u kojoj će biti zaposleno 1.500 radnika. Otvaranju fabrike „Jure“ u Nišu prisustvovaće, kako je najavljeno, predsednik Srbije Boris Tadić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Kompanija „Jura“ je, preko programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja o dodeli bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, dobila ukupno 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u fabrici u Nišu.

Ta investicija južnokorejske kompanije, koja ukupno iznosi 15 miliona evra, veoma je važna za grad Niš zbog njegove pozicije i strateškog značaja za regionalni razvoj Srbije, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

„Jura korporejšn“ bavi se proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova. Trenutno pokriva više od 60 odsto potreba kompanija „Hjundai“ i „KIA motors“ za kablovskim instalacijama.

Korporacija „Jura“ formirana je 1992. i trenutno poseduje sedam fabrika, jedan istraživački i četiri distributivna centara u Južnoj Koreji, osam fabrika u Kini, fabriku u Vijetnamu, pet fabrika u Slovačkoj, fabriku u Rusiji, fabriku u Tunisu, a u Srbiji će od sutra imati dve fabrike.

„Jura“ je u aprilu prošle godine kupila fabriku „Zastava elektro“ u Rači za oko tri miliona evra i, posle obnavljanja fabrike, počela je proizvodnju električnih instalacija za automobilsku industriju.

Južnokorejska kompanija je dobila podsticaje za zapošljavanje 1.000 ljudi, koji su iznosili 4.500 evra po radnom mestu, a, prema podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, u fabrici u Rači sada radi oko 1.200 ljudi.

Politika

Pročitajte i...